Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy írjuk egybe vagy külön? ...

Hogy írjuk egybe vagy külön? Pl 5°C vagy 5 °C? és 5% vagy 5 %?

Figyelt kérdés
2014. szept. 6. 19:25
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
A foknál mindkettő elfogadott, a százalékosnál viszont egybeírjuk.
2014. szept. 6. 19:34
 2/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2014. szept. 6. 21:10
 3/11 BringaManó ***** válasza:
100%

Lehet, hogy „elfogadott” (hol?...), de a Helyesírás kategóriában tartsuk magunkat a szabályos („akadémiai”) megoldáshoz, kérem: a derékszög 90°, de a Balcsi 20 °C.

(OH. 297. o.:

„szóköz nélkül kapcsolódik a számjegyekkel jelölt tőszámnévhez a felső helyzetű fokjel: 3°. Toldalékos alakja a paragrafus és a százalék jeléhez hasonlóan kötőjellel írandó: 3°-kal. A fokjel előtt szóközt kell azonban hagyni, ha a Celsius-fok jele előtt áll: 35 °C.”)

2014. szept. 6. 23:54
 4/11 Protonpumpa ***** válasza:

Gondolom, arra gondolt az előző hozzászóló, hogy az írásgyakorlatban mindkettőt használatos. (Valóban: korrektúrtam már olyan szöveget, amiből szépen látszott mindez.)

Százalékjel tehát mindég tapad, arról az akadémiai helyesírási szabályzat is megemlékezik (275-ös pont), a Celsius-fokról meg az Osiris ír, lásd fentebb BM magyarázatát. Oda szóköz kell. (A sima fokjel elé nem, mert az is tapad.)

2014. szept. 8. 11:59
 5/11 BringaManó ***** válasza:
Ha arra gondolt volna, hogy a fokjelet gyakran használják "nem-szabályos" módon (értsd: hibásan, vagyis szóközzel a °-ot vagy szóköz nélkül a °C-ot), akkor gondolhatott volna ugyanerre a százalékjellel kapcsolatban is, hiszen láttunk már olyat is sokszor szóközzel, nemde... :-)
2014. szept. 8. 14:02
 6/11 Protonpumpa ***** válasza:

@BM:

Annyi a különbség, hogy a % benne van az AkH.-ban, tehát ott kifejezetten hibásnak számít az, ha szóközzel használják. A Celsius-fok jeléről viszont nem beszél. Így vehetjük azt, hogy arról nincs szabály, ingadozik az írásgyakorlat.

(Igen, tudom, az OH.-ban benne van, de azt kevésbé ismerik, mint az AkH.-t, és nincs is akkora "ereje", mint a szabályzatnak, mert nem az Akadémia kiadványa [hiába lektorálta Fábián és Szathmári].)

Szóval valahogy jobban el tudom nézni a Celsius-foknál azt, ha rosszul használják.

2014. szept. 8. 16:37
 7/11 BringaManó ***** válasza:

Segíts: én a százalékjelről nem találtam meg (explicite), hogy "tapad", csak a példákon keresztül értesülök róla (265., 275.). Ugyanilyen implicit módon (tehát példából) megtudhatom ugyanezt a °C-ról is (265.). Mi a különbség?

Tudom, hogy annyi leheletnyi különbség azért van, hogy a 275. beszél kifejezetten ezekről a "spéci" írásjelekről (a 265. más téma), de a szóközről a 275.-ben sem ejtenek szót, csak a példából derül ki...)

2014. szept. 8. 17:43
 8/11 BringaManó ***** válasza:

korr.:

"megtudhatom ugyanezt a °C-ról is"

helyesbítés: "megtudhatom a °C-ról is, hogy nem tapad"

2014. szept. 8. 17:45
 9/11 Protonpumpa ***** válasza:

Jé, ez a tapadástéma tényleg nincs benne! Csak a példát néztem. A 275-ös pontban van a százalékjelről szó meg a fokjelről (nem a Celsiusról), annak alapján hittem azt, hogy utóbbi egyáltalában nem szerepel benne. Pedig de.

Szóval igen, ebben igazad volt.

2014. szept. 9. 11:04
 10/11 BringaManó ***** válasza:
OK, akkor jó, köszönöm. :-)
2014. szept. 9. 12:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!