Hogyan írjuk helyesen: természetföldrajz kutató? Kötőjellel? Külön?
A legújabb szabályzat szerint, ha jól tudom, majd így is lehetséges lesz:
természetföldrajzkutató
Semmiképpen sem "természetföldrajzkutató"!
Nem írhatunk - általában - hat szótagnál többet számoló összetett szót egybe.
Itt ráadásul négy, külön is értelmes szó szerepel: természet, föld, rajz, kutató.
Engem is érdekel a kérdés, feltettem az e-nyelv soros nyelvészének. Estére valószínűleg meg is jön a válasz.
Addig is szép napot mindenkinek!
#4 Julianna!
A jelenlegi szabályzat szerint csak a kötőjeles verzió lehetséges. Magam sem mondtam mást.
A küszöbön álló verzióról viszont azt lehet hallani, olvasni, hogy változni fognak a kötőjelezés szabályai, a hatnál több szótagú többszörös szóösszetételeket is lehet majd kötőjel nélkül írni. :)
Ahogy gondoltam is, az első válaszolónak lett igaza. Itt az e-nyelv válasza:
"Tisztelt Kérdezőnk! A természetföldrajz-kutató többszörös szóösszetétel, helyes értelmes alakulat. A kutató utótag jelöletlen tárgyas (123.c) vagy birtokos jelzős (128. c)viszonyban van a természetföldrajz előtaggal. A hat szótagot meghaladó többszörös összetétel miatt szükséges a kötőjel (138.), nem a mozgószabály miatt. Üdvözlettel: Zimányi Árpád"
Ennek tudatában tehát természetföldrajz-kutató intézetről beszélhetünk.
És mert elolvastam néhány előző választ is ezen az oldalon (mármint az e-nyelv oldalain), íme a következtetés: amennyiben csak egy ilyen inézmény létezik, nagy kezdőbetűvel is lehet ezt írni, ilyenformán:
Természetföldrajz-kutató Intézet.
az e-nyelveseknek van elég dolga e nélkül is, ne túrátassuk őket olyan kérdésekkel, amelyekre már az első körben megírta itt valaki a jó válasz(oka)t! :-)
(ez már a trollkodás határesete, kérem! :-)
BuciMaci, össze akarsz velem veszni? Eddig én voltam a fő védelmi várad... Brühühühü! (Ez a rívafakadást akarná jelezni...)
Kérdező, bocsánat az offért!
Juli, te voltál BeépítettManus fő védelmi vára? :O
Most lebuktatok, ti csalfa összeesküvők...
A kétségek eloszlatása érdekében pedig kénytelen vagyok felhívni szíves figyelmedet, hogy az 1. és a 2. válaszoló is GLadislaus. :D
Továbbá azt is, hogy a 2. válaszában világosan jelezte, hogy nem a jelenlegi szabályzat szerint...
Ezt is, ill. a következő válaszát is figyelmen kívül hagytad, Juli; gondolom, már megint nagy buli volt nálatok. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!