A mentettem szót mikor hogy írjuk?
Szóval az van, hogy az szeretném leírni, hogy én magamat vízi mentővel mentettem ki a vízből. Tehát, h nem én mentettem ki magam, hanem úgymond felszólítottam a vízi mentőt, h mentsen ki.
Emiatt, ha leírom, hogy "Kimentettem magam a vízi mentőkkel...", akkor olyan érzésem lesz, ahogy elolvasom, mintha én mentettem volna ki valamit, de én azt szeretném, hogy velük mentettem ki magam. :) Nemtom értitek-e. Hogy kell ilyen esetben írni: kimentettettem magam vagy simán jó a kimentettem vagy kimenttettem magam? Általában jó a helyesírásom, de itt most megakadtam. :)
visz
vitet
vitt
vitetett
eszik
etet
evett
etetett
ment
mentet
mentett
mentetett
"Kimentetettem magam" (csak az utolsó T dupla) a helyes.
Látom, nem vagyok egyedül a bizonytalanságommal. :)
A harmadik válaszoló gondolkodásával nem tudok egyet érteni, mert itt én csináltatok valamit valakivel magamon a szituáció.
Tehát, hogy a példaszavaidra példamondatokat írjak:
"Én kivitettem magam a vízből a vízi mentőkkel."
Tehát az "Én kivitetettem magam a vízből a vízi mentőkkel." nem volna valami értelmes. Szerintem ez a szó akkor jó, ha E/3-ben mondjuk: "Ő kivitetett magának a kertbe egy vödröt." vagy általános alannyal még: "Valaki vitetett a kabátomhoz egy kesztyűt." De E/1-ben nekem valahogy nagyon zavarja a fülem.
Ez alapján az etetett sem lenne jó: "Én megetetettem magam egy vízi mentővel.", hanem inkább "Ő vagy valaki megetetett velem egy almát." Illetve "Én megmentetettem magam...", inkább "A nő vagy egy srác megmentetett nekem valakivel egy macskát."
Szerintem. De javítsatok ki, ha tévedek.
Én azt hoszem, hogy esetleg egyezik a "ment" és a "mentet" múlt idejű alakja.
"kimentettem"
csak vagy:
ment >szótő
et >műveltető jelző
t > múlt idő jele
em > szám/személy jele
vagy pedig:
ment >szótő
ett > múlt idő jele + kötőhang
em > szám/személy jele
A korai dupla t-t (kimenttettem) viszont felejtsd el, az semmiképpen nem jó.
Valóban furcsán hangozhat, de a "kimentettem" a helyes. Ugyanis nem csak a -tat, -tet műveltetőképzők léteznek, hanem az -at, -et is. Pl. itat, etet, járat, írat, (meg)nézet, vágat, hívat, (meg)vetet, festet stb.
Nekem ez utóbbi "okozott problémát" régebben, ezért néztem utána pontosan. Mert a "befestettem a hajam" elsőre azt jelenti, hogy én magam végeztem el a műveletet; ezért úgy gondoltam, hogy ha fodrásszal csináltattam, az biztosan "befesttettem". De nem. :)
Vagy lehet példa még: Kifestettem a lakást. Én sk., vagy szakemberrel – ugyanaz a szóalak.
És ahhoz mit szóltok, hogy:
Az orvos hátráltatta a beteg halálát. --> A beteg hátráltatta a saját halálát az orvos által.
A beteg felesége hátráltattatta (az orvossal) a férje halálát.
Ennek analógiájára:
A vízi mentő kimentett engem a vízből.
Kimentettem magam a vízi mentő által.
Az apám kimentetett engem a vízi mentővel.
Vagy ott van a megnyugtat ige.
Az anyám megnyugtatott engem.
Megnyugtattam magam az anyámmal.
Az anyám megnyugtattatott engem a tanárnő által.
Megnyugtattattam az anyámat az apám által.
Tehát:
Valaki művelteti magát.
Valaki valaki által műveltetteti magát.
Múlt időben:
Valaki műveltette magát.
Valaki valaki által műveltettette magát.
Az eredetire a válasz (bocs, hogy rögtön lelövöm a poént):
"...Ha a szóvégi t-t mássalhangzó előzi meg (pl. bont), akkor -at, -et..."
Akkor is így van ez, ha így azonos alakúak a különböző jelentésű igék, pl. pont a „mentettem” (a műveltető és a sima múltidő ugyanaz), csak E/3 határozatlan ragozásban -ban tér el:
határozatlan: / határozott:
mentettem / mentettem
mentettél / mentetted
mentett – mentetett / mentette
mentettünk / mentettük
mentettetek / mentettétek
mentettek / mentették
#1: nem nyert, kimentettem
#2: ez már dupla műveltetés: 'megkértem Jenőt, hogy kérje meg a vízimentőket, hogy mentsenek ki engem'
#3: az utolsó sorban eltévedtél, az E/3-as formából csináltál egy E/1-est...
#4: De, az első három válaszból pont az látszik, hogy egyedül te vagy bizonytalan, mindenki másnak határozott elképzelése van a dologról... (ahány válasz, annyiféle :-)
#5: Igen, megegyeznek, ezt teljesen jól leírtad.
#6: Így van. (De hát Bertának mindig igaza van, nincs ebben semmi meglepő. ;-)
#7: elcsúsztál, már a beteg is duplán műveltet (hiszen már az orvos is műveltet, nevezetesen a halált készteti hátrálásra :-), helyesen:
Az orvos hátráltatta a beteg halálát.
A beteg hátráltattatta a saját halálát az orvossal*.
A beteg felesége hátráltattatta (az orvossal) a férje halálát.
Az utóbbi kettő ugyanaz az eset, csak más az alany (vagyis más veszi rá az orvost a dologra),
és kicsit máshogy van megfogalmazva ugyanaz a viszony:
’vki csináltat vkivel vmit’ (ahol ráadásul már a „csinálás” is egy műveltetés)
–––––
A következő három mondatod érdekes.
Először is teljesen jók (szemben a hátráltatóssal).
De azt írod, „ennek analógiájára”:
a mondatok értelmileg valóban hasonlóak (a 2., 3. mondat itt is tök ugyanolyan),
és a toldalákolás formái is valóban ugyanolyannak tűnnek.
Csakhogy érdekes módon itt helyesek – éppen a ment érdekes toldalékolása miatt –, míg a hátráltatós mondatokban – amely „normálisan” toldalékolódik – nem volt jó ugyanez.
–––––
„megnyugtat”:
> „Az anyám megnyugtatott engem.”
OK, ’velem csináltatta a megnyugvást’.
> „Megnyugtattam magam az anyámmal.”
OK, de akkor ezt is én csináltam magammal (vagyis ’én csinálTATtam magammal a megnyugvást’), pl.: „Van, amikor zenével nyugtatom magam, van, amikor sétával, van, amikor az anyámmal.”
Szerintem te azt akartad mondani, hogy ’megkértem az anyámat, hogy nyugtasson meg engem’:
„Megnyugtattattam magam az anyámmal.”
> „Az anyám megnyugtattatott engem a tanárnővel*.”
A mondat rendben van. Itt is ugyanaz az helyzet, mint a fenti két alkalommal:
Ez a mondat megint tök ugyanaz a szerkezetét illetően, mitn az előző:
’vki csináltat vkivel vmit’ (ahol ráadásul már a „csinálás” is egy műveltetés)
> „Megnyugtattattam az anyámat az apámmal*.”
Megint ugyanaz: ’vki csináltat vkivel vmit’
> Tehát: Valaki művelteti magát. <stb.>
Na, ilyen pont nem volt… :-)
(Illetve egyszer mégis, amikor nyugtattad magad anyáddal, de azt csak véletlenül írtad, nem is azt akartad, l. fent. ;-)
Tudom, hogy kicsit tömény voltam, ezért már előre is köszönöm a piros kezeket – dicséretnek fogom venni, és el leszek keseredve, ha nem csúszhat legalább az egyik válaszom 50% alá. Az azt mutatná, hogy még igencsak van hova fejlődnöm. :-) ]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!