Helyes, ha nevek elé névelőt tesznek?
Pl. A Zsuzsi elment aludni.
Valahol használják ezt.
Nem helyes.
Ha "valahol" használják, roszul használják...
A névelő azért névelő, mert a nevek előtt áll. Szóval igék elé én nagyon nem a tenném, mert hülyén a néz ki. (Oké ez most nagyon vicces a volt.)
Amúgy nekem azt mondták, hogy személyi tulajdonnevek és országnevek elé nem szabad rakni, viszont így hirtelen város nevek előtt sem érzem jónak.
Bővebben a témáról: [link]
nem helyes :)
pedig a barátok köztben is ez megy,legalábbis mikor mêg nêztem ez volt
Akkor lehet kitenni, ha ennek kifejezett szerepe van. Például:
- Nem a Pisti, hanem a Zsuzsi volt az, aki elment aludni.
(Nem tudom, hogy ez a helyesírási szabályok szerint tényleg helyes-e, csak azt tudom, hogy nekem ebben a mondatszerkezetben "nem báncsa" a fülemet.)
A nyelvtani szabályok szerint személynevek előtt nem helyes. (Csak megerősítésként.)
Az előző válaszhoz: Ebben a mondatban sincs "kifejezett szerepe" a névelőnek.
"Nem Pisti, hanem Zsuzsi volt az, aki elment aludni."
Ennyi, és nem több. :)
(És ennek semmi köze a helyesírási szabályokhoz.)
A személynevek előtt egyetlen esetben (azaz akkor és csakis akkor) áll kötelezően névelő, ha az a személynév utáni szóra (a következő névszóra) vonatkozik. Pl.: Kristóf ír. — De: A Kristóftól kért tollal írok.
A válasz az, hogy alapjáraton nem helytelen.
Régen az áltiban dupla hibának vették, de annyira elterjedt a használata, hogy végül elfogadottá vált. Nyelvtanilag kifogásolták, de ezer sebből vérzik a levezetés, és inkább írásban furcsa, de ugye ne vitatkozz tanárral, úgysem te nyersz, ha ő nem engedi, és hibának tartja.
Helyesnek helyes, csak nem mindig szép, de mivel a nyelv élő szövetként viselkedik, állandóan változik, mára már nem számít hibának (de nyilván nem mindegy a közeg, sok esetben nem fér bele a mondatba, érezhető, nem mondom pl. azt, hogy elmegyek a Shakespeare-hez, de mondhatom, hogy átugrom a Bélához, sőt, néha kötelező is: kimegyek az USÁ-ba, az Államokba, stb.).
Az is kezd változni szerencsére, hogy csak teljes egész mondatban, a kérdést gépiesen visszaismételve válaszolunk. Jesszusom, anélkül is lehet szépen felelni, hogy papagájt csináljunk a gyerekekből.
Igen, ez jogos. Bizonyos országok nevéhez hozzátartozik a névelő (például az Egyesült Királyság, vagy az Amerikai Egyesült Államok), de amelyekhez nem, azok elé nem szép kitenni. Szóval nem a Spanyolországba megyünk.
Városoknál, sőt, hogy itt is javítsam magam, településeknél meg általában még rosszabbul hangzik, hogy a Debrecenbe vagy a Szanticskába megyek.
"de nyilván nem mindegy a közeg, sok esetben nem fér bele a mondatba, érezhető, nem mondom pl. azt, hogy elmegyek a Shakespeare-hez, de mondhatom, hogy átugrom a Bélához.."
Itt vérzik el a dolog többek között...miért tennénk az egyik elé névelőt, ha a másikhoz nem teszünk és fordítva...mivel priviligelizáltabb az egyik tulajdonnév egy másiknál?
Szóval a dolog teljességgel szabálytalan. Sokan vannak, akik megszólják emiatt az illetőt, vagy legalábbis magukban lenézik. Én ugyan nem tartozom ide, de ha valóban művelt embernek szeretnél látszani, kerüld.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!