Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A pestiek gyakran miért...

A pestiek gyakran miért tesznek a nevek elé névelőt, amikor ismert személyről beszélnek? Pl. a Bogi, hol van a Peti? Szerintem elég hülye szokás és csak pesten csinálják ezt.

Figyelt kérdés
2010. júl. 26. 15:48
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
92%
Honnan tudod, hogy csak Pesten? Az én ismeretségi körömben mindenki kirakja, és nem csak mi vagyunk, egyedül... :|
2010. júl. 26. 15:54
 2/27 anonim ***** válasza:
92%
Tényleg nem csak Pesten van ez, én pl. Fejér megyei vagyok és nálunk is sokan így mondják!
2010. júl. 26. 15:55
 3/27 anonim ***** válasza:
72%
szerintem simán megszokás, valóban pesties. én is pesti vagyok, sokáig nem is tudtam, hogy ez helytelen használat, így beszélek gyerekkorom óta. de már nem tudok leszokni róla, mert mostanra a névelő nélküli változat üti a fülemet. 27/L.
2010. júl. 26. 15:56
 4/27 A kérdező kommentje:
igen, én vidéki vagyok és nekem feltűnik...
2010. júl. 26. 15:57
 5/27 anonim ***** válasza:
70%
tudtommal ez pest és dunántúli dolog. Nyh-n és Debrecenben nem használják...és engem kifejezetten idegesít amúgy:)
2010. júl. 26. 16:01
 6/27 anonim ***** válasza:
86%
Bizony, ez dunántúli és pesti. Én is így mondom, de szerintem ennek nincs oka. Így változik a nyelv és kész. :) Sok ilyen hülye idegesítő változásnak tudható be, hogy latinból spanyol vagy ősgermánból angol nyelv lett. :P Nekem is szóltak már emiatt, egyből levették Debrecenben, hogy budapesti vagyok. :D Szerintem mókás.
2010. júl. 26. 16:08
 7/27 anonim ***** válasza:
74%
Első vagyok, igen, van egy Nyíregyházi ismerősöm, és Ő nem beszél így. Én pedig Veszprémi vagyok, szóval egyezik. :)
2010. júl. 26. 16:10
 8/27 anonim ***** válasza:
50%
Én kecskeméti vagyok, ami azért közel van a Dunántúloz, de szerencsére ez idáig nem terjedt el, ugyanis engem is felettébb zavar. Nagybátyám és családja pesti, de szerencsére nem használják. Talán azért mert ők is a Duna-Tisza közében nevelkedtek.
2010. júl. 26. 16:35
 9/27 anonim ***** válasza:
En mikor kicsi voltam nem tettem ki ele a nevelot, de mostmar igen, de nem minden esetben, viszont nem tudok ra szabalyt..
2010. júl. 26. 18:12
 10/27 anonim ***** válasza:
59%
A németeknél, osztrákoknál is vannak nyelvterületek, ahol így használják a személyneveket. Szerintem nem baj ez, nem tiszteletlenségből csinálják, egyszerűen egy nyelvjárási jellemző. Inkább tekintsük érdekesnek az ilyen különbségeket, ne akarjuk megszüntetni őket :)
2010. júl. 26. 19:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!