Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A pestiek gyakran miért...

A pestiek gyakran miért tesznek a nevek elé névelőt, amikor ismert személyről beszélnek? Pl. a Bogi, hol van a Peti? Szerintem elég hülye szokás és csak pesten csinálják ezt.

Figyelt kérdés
2010. júl. 26. 15:48
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:

04:53! A sárközi tájszólásnál jellemző az, amit írsz, az én párom se tesz névelőt egy csomó helyre, ahova kéne, de én már annyira megszoktam, hogy én is így szoktam beszélni :D:D

"Add ide bort" "Beviszem kocsit szerelőhöz" most hirtelen ez jutott eszembe, amit egyszer mondott :D

2010. júl. 29. 07:29
 22/27 anonim ***** válasza:

07:29

Mi salgótarjániak vagyunk, de az említett hölgy sokat költözött, nem tudom egyébkén hová valósi. :)

2010. júl. 29. 20:56
 23/27 anonim ***** válasza:
40%
Én dunántúli vagyok, és nekem furán hat az, hogy pl. hol van Peti? Ez olyan, mintha "egy" Petit keresgélnék, nem "a" Petit.
2010. aug. 5. 00:30
 24/27 A kérdező kommentje:
hát ha megkérdezi hogy holvan peti, akkor valószínűleg egy petire gondol...xD
2010. aug. 5. 14:10
 25/27 anonim ***** válasza:
48%
öööö, igen, csak én "a" Petit keresem, aki különleges a számomra, aki nem "egy" a sok közül xD :)
2010. aug. 5. 21:15
 26/27 anonim ***** válasza:

Jó, de nyilván nem akármelyik Petire gondol, hanem arra amelyiket ismeritek. Tehát a nagybetűs Peti, nem pedig egy Petire van szüksége a nagyvilágból.

Na szóval csak azt akartam, hogy felesleges a névelő. Viszont érdekes, hogy másnak az a furcsa ha nincs ott. Más megközelítés.

2010. aug. 7. 01:29
 27/27 anonim ***** válasza:
Csak Pesten??? Ja, meg az egész Dunántúlon...
2014. dec. 7. 10:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!