A pestiek gyakran miért tesznek a nevek elé névelőt, amikor ismert személyről beszélnek? Pl. a Bogi, hol van a Peti? Szerintem elég hülye szokás és csak pesten csinálják ezt.
Ez kb. olyan kérdés, hogy "A szegediek miért beszélnek annyi ö betűvel?"
...ez egyben a válaszom is volt.
Ez a válasz 100%-ban hasznosnak tűnik.
A válasz írója 69%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 23:09
asszem megkaptad a választ a kérdésedre! Amugy én Pesti vagyok és nem rakom ki a névelőt! Engem meg az ilyen kérdések zavarnak! Mindenki úgy beszél,ahogy akar! Remélem a legtaplóbb mauuunika só-beliekkel is vannak ilyen problémáid!
UI: terhes vagy!
Kedves utolsó! A "megkaptad a választ" mondat utáni rész ugye nem nekem szólt? Mert én a válaszommal éppen azt akartam kihangsúlyozni, hogy ez is egy tájjelleg, mint a szegedi, éppen ezért nincsen vele semmi baj. Tehát kb. annyira van értelme ezen felháborodni, mint azon, hogy Szegeden és környékén sok az ö betű a helyiek beszédében...azaz semennyi.
Mellesleg én is Pest környékén lakom, de mégsem teszek névelőt a nevek elé, ellenben sokan tényleg tesznek. De attól még, hogy főváros, ez is csak egy a magyar sok dialektusa közül, csak éppen ezt választották ki standardnak.
A magyar nyelvben tulajdonnév elé nem teszünk névelőt.
De a portugálban és a németben ez teljesen normális. Nekem magyarul nagyon "hasogassa" a fülemet, hogy 'a Pisti' és 'az Anna'.
69 bocsi a rossz fogalmazásért! Pesti vagyok :D
nem neked szólt természetesen, hanem A kérdezőnek :D
A kb. 3al előttem lévő 15:21-el egyetértek.
Helytelen és nem kellene névelőt mondani/írni. Engem is nagyon zavar.
Én is csak pestieknél tapasztaltam ezt eddig. Illetve a tv-ben is sokszor mondják így (nagyrészt fővárosi) hírességek,celebek. Az a szörnyű, hogy ők még affektálva is beszélnek. Akkor egy rémálom ha még a "Hát a Dia mondta..." jellegű dolog is befigyel :)
Egyébként szerintem kicsit más, mint pl. a szegedi ö. Az egy tájszólás vagy valami ilyesmi. Máshogy ejtik. De ez egy teljesen helytelen és idétlen szokás (amit a kérdező említett).
Nem bántásból mondom ettől még lehet valaki nagyon kedves és szimpatikus ember, nekem magával a jelenséggel van bajom.
off: Egyik barátnőm anyukája így beszélt: "... csukd be ajtót, drágám." "Add ide almalevet." "Felhajtom harisnyát, mert ez hosszú neked."
- Fel kellene költöznie Bp-re, hátha segítene :)))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!