Szërintetëk jó lënne, ha a magyar nyëlvben külön jelölnénk a zárt ë hangot?
Szerintem ez létezik Szegeden és ö-nek ejtik.
Így szól az erödeti kérdésöd böhejettesítve a kétpontos e bötűt ö-re:
Szörintetök jó lönne, ha a magyar nyölvben külön jelölnék a zárt ö hangot?
Szerintöm nem.
A mondatvégi írásjelekkel kapcsolatban: nem tudnám pontosan megmondani, miért, de én a neten nagyon ritkán használok felkiáltójelet; valahogy olyan barátságtalannak, zordnak érzem. Például megszólításoknál is többnyire smileyt használok felkiáltójel helyett. Szövegekben is elég gyakran használok smileykat; de nem a mondatvégi írásjelek helyett, mint ahogy mostanában sokan teszik, hanem utánuk.
Ezzel kapcsolatban ajánlom figyelmetekbe a 3. választ itt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__359354..
Egyszerre vicces és siralmas is. :D
"Ha már itt tartunk, akkor megjegyeznem, hogy a pestiek az ely és a jé között sem hallják a különbséget, ezek mégis megmaradtak a helyesírásban. "
Nem csak a pestiek. Én budai vagyok, és én sem hallom! :D
Viccet félretéve: tényleg nemcsak a pestiek nem hallják, a palatális j hang gyakorlatilag ma már nem létezik. Úgy hallottam, palóc nyelvterületen még hallható, de nekem pl. palóc a nagymamám, és, bár a "lány"-t "lyány"-nak mondja, sosem hallottam a különbséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!