Szërintetëk jó lënne, ha a magyar nyëlvben külön jelölnénk a zárt ë hangot?
Sajnos neköm nincs olyan e bötűm, ami a zárt e-t jelöli, ezért ö betűvel fogom jelölni a zárt e bötűt.
Isten - e
nekem - e - ö neköm
keresni - e - e
jel - e
megszentségteleníthetetlenségeskedéseitek
mögszentségteleníthetetlenségösködéseitök
kedves megegészségesedéseitekre
kedves mögegészségösödésöitökre
Reggel kenyeret vettem, egy szelet kenyeret ettem, kezdetben nem kellett nekem szeletelnem, mert szeletelt kenyeret vettem.
/Bocsi, egy kicsit erőltetött, de az e betűk miatt írtam./
Röggel könyeret vöttem, ögy szelet könyeret öttem, kezdetben nöm köllött neköm szeletölnöm, mert szeletölt könyeröt vöttem.
Persze, nyugodtan írhatsz neköm szavakat, akár priviben is.
Ajánlom figyelmetökbö a Wikipédiát, akit érdököl, neköm ez új, miszörint valóban nyelvjárás a két e kiejtése, neköm természetös volt eddig, hogy a két e betű kiejtését mögkülönböztetjük.
Itt mindig tanulunk valami újat, persze, ha jó helyön keressük. :D
"A tíz nagyobb magyar nyelvjárás közül öt: (nyugati, közép- és déldunántúli, északi/palóc és a székëly - nëm ëgységës - tartalmazza, a hatodik, a szëgedi azaz szögedi pedig ö-t ejt helyëtte. Ezëkből került a köznyelvbe."
" A csak ëgyféle e-t ejtők általában a kettő e hang közötti, átlagos, úgynevezëtt "pesti e"-t ejtenek, ami természetësen nëm pesti eredetű, hanëm az északkeleti tájszólásból ered."
Most olvastam el újra a kérdező válaszát.
A pesti az nem zárt e betű!
Budapest
Figyeld a különbséget! Mondd azt, hogy
pest, jel, vel, - köll, nöm, föl,
Érzed a különbséget a kiejtésben?
Akkor të nagyon ráérhëtsz :)
Nem baj majd elmúlik!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!