Melyik a helyes? Google-lal vagy google-val?
1. lehetőség: Google-lal [kiejtve kb.: gúgllal].
Indoklás:
- A szót nagybetűvel kezdjük, mivel tulajdonnév.
- A toldalék az utolsó kiejtett hanghoz hasonul [l], ezt írásban jelöljük is.
2. lehetőség: google-val [kiejtve: guglival].
Indoklás:
- A szó köznevesült, tehát kisbetűvel kezdjük.
- A kiejtése "gugli", tehát a -val, -vel toldalékot hasonulás nélkül tudjuk hozzákapcsolni.
Valóban köznevesült a szó? Melyik a helyes kiejtés? Ezek függvényében melyik a helyes írásmód? Tudtok pontos szabályt?
Csak komoly válaszokat kérek; előre is köszönöm. :)
Ági
Sziasztok!
Hová tűnt a 00.57-es válasz?
Nekem a figyelt kérdések között szerepel, de itt nincs.
Ilyet még nem pipáltam.
Ha törölték volna, akkor nem írná ki. Vagy nem?
Az idézőjellel kapcsolatban ezt találtam:
Sziasztok :)
@ Ági:
"Ha törölték volna, akkor nem írná ki. Vagy nem?"
Nem. A törlés után még egy ideig úgy marad a lista; azaz az utolsó válasz időpontját jelzi, még ha törölték is azt, mindaddig, amíg új válasz nem érkezik a kérdésre, mert akkor értelemszerűen az lesz az utolsó. Ha nem érkezik több válasz, akkor nem tudom pontosan; mert régen "visszacsúszott" a kérdés a meglévő utolsó válasz szerinti időponthoz, de mostanában nem figyeltem, hogy ez így van-e még.
Az idézőjeles linket köszönöm szépen, majd elolvasom később. Most már nem bírom, mert órákon át BM-nek gyártottam a válaszokat; egy párat láthattál te is, de úgy emlékszem, ehhez a kérdéshez nem írtál választ:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__394337..
Nehogy félreértsd, nem válaszírásra kérlek; csak úgyis be akartam gyűjteni ide ezt a kérdést. :D
@ BM:
Elismerem, hogy nem csak neked írogattam, de most kb. úgy érzem, mintha kora gyermekségem óta mást sem csinálnék... :D
Fáradtságomat az is jól mutatja, hogy már új nevet sem tudok most kitalálni neked, tegnap és ma elég volt abból is. :)
Mint a másik kérdésnél említettem, nem tudom, mikor fogok ehhez a párbajhoz visszatérni; aztán még ott van a szótár is, ami szintén időigényes. De azután lehet, hogy egy gyűjtemény lesz a következő a nickjeidből. :P
Jó éjt és további szép hetet mindenkinek. :)
"Elismerem, hogy nem csak neked írogattam, de most kb. úgy érzem, mintha kora gyermekségem óta mást sem csinálnék... :D"
Igen, én is érzem, hogy mérsékelni kell magam...
"Fáradtságomat az is jól mutatja, hogy már új nevet sem tudok most kitalálni neked, tegnap és ma elég volt abból is. :)"
Segítek: Bangó Margit.
"Mint a másik kérdésnél említettem, nem tudom, mikor fogok ehhez a párbajhoz visszatérni;"
Ó, nem szükséges! Alulmaradtál, ez van, nincs abban semmi szégyen, ha ellenem kell feladnod! ;-)
(épp az imént olvastam valahol ezt a topikzáró módszert – tanulékony vagyok, mi?... ;-)
"aztán még ott van a szótár is, ami szintén időigényes."
összegyűjteni a magyar összetett szavakat? á, szerintem az semmiség......
"De azután lehet, hogy egy gyűjtemény lesz a következő a nickjeidből. :P"
Na, az legalább szórakoztató lesz!
(értelme meg annak se kevesebb, mint a másiknak... ;-)
Ági
Sziasztok!
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__egyeb-..
Találtam számotokra egy érdekes kérdést.
Kíváncsi lennék a véleményetekre.
Üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!