Melyik a helyes? Google-lal vagy google-val?
1. lehetőség: Google-lal [kiejtve kb.: gúgllal].
Indoklás:
- A szót nagybetűvel kezdjük, mivel tulajdonnév.
- A toldalék az utolsó kiejtett hanghoz hasonul [l], ezt írásban jelöljük is.
2. lehetőség: google-val [kiejtve: guglival].
Indoklás:
- A szó köznevesült, tehát kisbetűvel kezdjük.
- A kiejtése "gugli", tehát a -val, -vel toldalékot hasonulás nélkül tudjuk hozzákapcsolni.
Valóban köznevesült a szó? Melyik a helyes kiejtés? Ezek függvényében melyik a helyes írásmód? Tudtok pontos szabályt?
Csak komoly válaszokat kérek; előre is köszönöm. :)
Apró észrevétel Korr-Rektor úrhoz:
*Yahoo-t / *Yahoo-val
helyesen:
Yahoot / Yahooval
:-)
BM
Egy pillanatra visszatérnék az eredeti kérdésre, amelyre Berta tegnap hívta fel a figyelmemet, kösz, Berta!
Úgy érzem, itt megint a "szívem - eszem" vagy az "ösztönöm - értelmem" vitatkozik egymással.
Ösztönöm szerint a "guglival"-t használnám, eszem szerint a Google-lal-t.
Miután a fentemlített szívek, "eszek", ösztönök és értelmek hosszasan vitatkoztak egymással, egy kerekasztal- tárgyalás keretében a következő kompromisszum született:
"Szóbeli kommunikáció esetén marad a kissé gyermekded "guglival", írásban viszont a komolyabb és felelősségteljesebb Google-lal-t fogom használni."
A vita a felek (az én két felem-!) teljes megelégedésével zárult.
Most aztán visszatérhetünk az offoláshoz, én sem megyek a szomszédba egy kis "félrebeszélés"-ért.
Még csak annyit ide, hogy a franciák ebben is teljesen a maguk nyelve után mennek: mivel utálják a szóvégi mássalhangzó-torlódást, "Googel-nek (ejtsd "gugöl") mondják a Google-t. Mint ahogy a Berta által említett Lidl is "lidöl"-nek hangzik náluk. A legszebb azonban a Beatles kiejtése... Ezt "bitölsz"-nek csavarják, tekerik ki! Nálam ez viszi a pálmát...
Bienvenue, Julianna :)
Köszönöm, hogy elfogadtad a meghívást. :)
[Az angol és az olasz után nálam a francia áll a dobogó harmadik fokán, de sajnos csak egy évet tanultam. A "merci beaucoup" még megvan régi emlékeim között, de a továbbiakkal nem kísérleteznék... :)]
Kedves Ági :)
Szeretném figyelmedbe ajánlani az alábbi kérdést, hátha tudsz valami okosat:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__379541..
Ha igen, kérlek, írj egy választ oda. Előre is köszönjük. :)
BM korrekcióját már egy másik kérdésnél elfogadtam, de itt is megteszem: bebizonyította, úgyhogy teljesen jogos. :)
Ti hogyan mondjátok?
"ly"
Ági már nyilatkozott, aki még szeretne, itt megteheti:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__378889..
Üdv mindenkinek. :)
@BM:
A Yahoo-t/Yahoot ügyében nem találtam vonatkozó akadémiai állásfoglalást, úgyhogy saját hatáskörben úgy döntöttem, szokatlan hangzócsoportosulásnak számít.
Hacsak úgy nem...
Érdeklődöm, hogy mi számít vonatkozó akadémiai állásfoglalásnak?
Csak az AkH? Vagy más Akadémiai Kiadó-kiadvány is számít?
1999-es MHSZ, és benne a "waterlooi" szó érvényes?
Ági
Szia Berta!
Egy kicsit offolni szeretnék.
A közoktatás házi feladatok kategóriában találtam egy érdekes kérdést, nekem most nincs időm vele foglalkozni, ezért elhoztam ide a kedvenc oldalamra.
Kérlek benneteket, válaszoljatok rá.
Szerintem megéri, hogy egy kis időt szánjunk rá.
Főleg, hogy még nem válaszolt senki.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazife..
Idő előtt elküldtem. :D
Nagyon érdekel engem a megoldás, de időm most nincs rá.
Válaszotokat előre is köszönöm.
Sziasztok :)
Először is megköszönöm Áginak a hamus kérdésben való közreműködését, mert ott a nagy offolások közepette elfelejtettem, pedig ma is írtam még oda egy választ.
Továbbá elnézésedet is kérem, Ági, de a verselemzős kérdésekhez általában nincs affinitásom. A kérdezővel ellentétben nekem elég jól megy a rizsázás, viszont nem szeretem ezt a tevékenységet. Ezért csak akkor vállalok be ilyesmit, ha nagyon kell. Mindig Arany János esete jut eszembe. ("Gondolta a fene" jeligére.) :D
De ahogy most ránéztem a kérdésre, bár nem olvastam végig, de úgy láttam, jól elboldogultatok ketten. :)
.......
Remélem, a fiúk párbaját megússzuk vér nélkül. :D
Ezzel kapcsolatban itt is leírom, amit az azonos témájú másik kérdésnél: Meggondoltam magam, mert most Korr-rektor úr győzött meg.
A pasik sokszor azt mondják, hogy a nőkön nem lehet kiigazodni; és ez gyakran igaz is. De én most már azt is tudom, hogy ennek az oka magukban a srácokban keresendő. :P
.......
Új kérdést most nem hoztam, pedig dereng, hogy szerettem volna valamelyiket itt tárolni.
De hogy ne maradjon link nélkül a kommentem, és hogy "kéznél legyenek" a nyelvi videók és a jó zenék is, bemásolom egy másik offolós kérdés linkjét:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__350401..
Tegnapelőtt írtam oda az utolsó választ, van benne egy videó egy érdekes kísérletről.
Üdv mindenkinek. :)
Ági
Sziasztok!
Berta te már válaszoltál itt, de azóta annyi "értelmes" válasz született, hogy erősítésre lenne szükség.
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__386776..
Ezek után nagyon kíváncsi vagyok, hogy az e-nyelv.hu milyen választ ad a kérdésemre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!