Melyik a helyes? Google-lal vagy google-val?
1. lehetőség: Google-lal [kiejtve kb.: gúgllal].
Indoklás:
- A szót nagybetűvel kezdjük, mivel tulajdonnév.
- A toldalék az utolsó kiejtett hanghoz hasonul [l], ezt írásban jelöljük is.
2. lehetőség: google-val [kiejtve: guglival].
Indoklás:
- A szó köznevesült, tehát kisbetűvel kezdjük.
- A kiejtése "gugli", tehát a -val, -vel toldalékot hasonulás nélkül tudjuk hozzákapcsolni.
Valóban köznevesült a szó? Melyik a helyes kiejtés? Ezek függvényében melyik a helyes írásmód? Tudtok pontos szabályt?
Csak komoly válaszokat kérek; előre is köszönöm. :)
Szerintem az ejtési és az írásmódi vita különválasztható, így 4 lehetőség van összesen. Én a köznevesült formát támogatom (hiába csak egy van belőle), kivéve, ha a konkrét cégről van szó. Angolul már simán van olyan ige, hogy "to google", ahogy a "to hoover" az porszívózni, de magyarul is celluxnak mondunk minden tixót (:D), és xeroxolni is szoktunk, ha valakinek a fénymásolás snassz.
Ni, csak márkanév:
Az ejtéses kérdést más is feltette:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek__..
Onnan a 11-es válasz ez:
Tényleg I nélkül kell a végén ejteni, de a magyar nyelvben idegen az ilyen zárhang+folyékony hangra végződő szó, rondán is hangzik, ezért tettek oda egy ejtéskönnyítő i-t a végére. Az angol és német nyelv szereti a szó végén az ilyen kiejthetetlen betűkapcsolatokat. De a magyar szebb hangzású nyelv, több benne a magánhangzó és azok szép tisztán ejtendők. Az angol, német nyelv hóbortja h elnyelik a magánhangzókat és rondább is lesz tőle a nyelv hangzása.
# 1:
Köszönöm a kifejezetten gyors és informatív választ. Mintha csak készültél volna rá. :)
A kiejtéses kérdést végignéztem: az általad idézett válaszoló egyedül van a véleményével; 10+ fő az i nélküli változatot támogatja.
Az indoklása pedig számomra nem meggyőző. Szerintem az angol szép nyelv a felvetett sajátosságával együtt (vagy annak ellenére, ahogy tetszik).
Nem szeretem a "magyarosítást" úgy általában; egy konkrét példa a Lidl áruház esetében elterjedt "lidli" ejtés. (Én poénból általában Lidinek hívom. :D )
-------
# 2:
Köszönöm a válaszod. :)
-------
Kíváncsi voltam, mennyire hallatszik az [ö] hang a szóban, ill. mennyire hajlik át [ó]-ba az [ú].
Meglepődtem, mert bár a fonetikus megjelölés [ˈɡuːɡəl], több ű-s ejtés is van. :)
Érdemes meghallgatni néhány ejtésváltozatot:
-------
Szeretném kérni, hogy a továbbiakban lehetőleg azok válaszoljanak, akik konkrét szabállyal vagy egyéb iránymutatóval, pl. állásfoglalással is alá tudják támasztani a véleményüket. Nagyon örülnék, ha a "törzsgárda" tagjai is válaszolnának; főleg Korr-Rektor Úr, Ági, Januári Hóvirág és a titkos nicken írók is. :)
Ha erre jártok, kérlek, mondjatok valami okosat. :)
Szia Berta!
Az a helyzet, hogy nem nagyon tudok okosat mondani.
Nekem az első verzió a szimpatikusabb.
De próbáltam valami útmutatást keresni.
Nézd mit találtam!
/Kicsit görgesd le az egeret/
Én ezt elég mérvadónak találom, elvégre a Google csak tudja, hogyan kell írni. :D
Üdv: Ági
Szia, Ági :)
Szinte tudtam, hogy rád ismét számíthatok. :)
Bár nem szabály, nem is állásfoglalás, de számomra meggyőző. Nagyon szépen köszönöm a segítségedet. :)
Minden jót neked. :)
Nagyon szívesen.
Örülök, hogy te is meggyőzőnek tartod.
Neked is minden jót! :D
Ági
A Korr-Rektor úr köszöni a megelőlegezett bizalmat.
Kissé összetett a dolog. Ami biztos: az első változat helyes. A Google-lal keresel rá dolgokra, és nem mondjuk a Binggel vagy a Yahoo-val.
Véleményem szerint ha elfogadjuk, hogy köznevesült a szó, akkor igazítsuk az elferdített, magyaros kiejtéshez az írásmódot: guglival. (Nem kell megijedni a megváltoztatott írásmódtól: lásd dízel, dzsip, ferencjóska stb.) Ez esetben a szó keresőt jelent, és takarhatja akár a Binget és a Yahoo-t is. Ezzel együtt én inkább csak igeként és abból képzett főnévként, igenévként használnám a kifejezést: guglizik, guglizás, guglizni stb.
A Korr-Rektor úr többszörösen rászolgált már a bizalmamra, és most sem okozott csalódást. A válasza számomra abszolút elfogadható és logikus, mint mindig. :)
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet. :)
-------
A kérdést egy vita okán írtam ki, melyben én az 1. variációt támogattam, kedves vitapartnerem pedig a 2.-at.
Remélem, ő is elfogadja majd, hogy a szerteágazó témákban vívott hosszabb párbajunk eme kis csörtéjét én nyertem. :)
Köszönöm még egyszer mindannyiótoknak, hogy időt szántatok a válaszadásra. :)
És akkor innentől kezdve szabad a vásár: ha gondoljátok, nyugodtan szétoffolhatjuk a kérdést. Jöhet bármi: tájszavak, szóviccek, helyesírási hibák közterületen vagy üzletben... :)
Nálam az utóbbi kategóriában pár hónapja döntötte meg a negatív rekordot az egyik üzlet sajtpultján elhelyezett kb. A/4 -es méretű papír, melyen a következő három szó állt egymás alatt: "AKCIÓ TRAPP PISTA". :Atyavilág!:
Sajnos felénk is lenne bőven javítanivaló, ha mégiscsak beindulna egyszer a Magyar Helyesírástroll Mozgalom kommandója. ;)
Szervusztok. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!