Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Melyik mód a helyes a sorszámo...

Melyik mód a helyes a sorszámok írásánál? Például: 40. vagy 40-dik?

Figyelt kérdés

Pl. 40. vagy 40-dik?

Én mindig ponttal írtam, mert azt tanultam úgy kell írni. De egyre több helyen látom -dik végződéssel. Eddig azt hittem, hogy ez helyesírási hiba, de ma egy hírportálon is így láttam a sorszámokat leírva és elbizonytalanodtam.

Vagy esetleg mindkét írásmód helyes?

2012. okt. 30. 13:44
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Szia, Ági :)

Elnézést, hogy csak most jelentkezem.

Emlékszem arra a videóra, még most is ráz a hideg, ha csak rágondolok... :(((

Az általad idézett kommenttel én is egyetértek, csak már nem akartam azt is bemásolni. Így is elég szép hosszú választ írtam a kérdéshez... :P

És csak csendben jegyzem meg, hogy tapasztalataim szerint a gyerekek általában nem ennyire érzékenyek. Szerintem sokszor csak a felnőtt "nagyokosok" vetítik rájuk ezeket az érzelmeket stb., méghozzá általánosítva. Tény, hogy vannak kivételek, azaz érzékenyebbek, de ettől még nem kellene ezt minden gyerekre kivetíteni. És velük is simán meg lehet értetni, hogy a köznyelvi norma használata fontos; és hogy ha nem akarják, hogy mások kiröhögjék vagy "parasztnak" tartsák őket, akkor figyeljenek oda a helyes beszédre.

A kiemelt mondataidra nem emlékszem konkrétan, de az biztos, hogy több helyen is lemaradt az n. Hála Istennek nincsenek mazochista hajlamaim, úgyhogy nem nézem meg még egyszer azt a borzadályt. :D

További szép hetet. :)

2012. nov. 7. 22:10
 12/15 anonim ***** válasza:

Köszönöm. Neked is.

Igazad van. Ez a videó annyit sem ér, hogy beszéljünk róla.

Szia Ági

2012. nov. 9. 03:43
 13/15 anonim válasza:
100%

http://www.youtube.com/watch?v=ef2iwVkZ6mA

Köszönöm, hogy megnézhettem. Ez tényleg ruhaszaggató. Egy két apróság, pluszban:

1. Hölgynek egy férfi soha nem mondja, hogy 'maga'.

2. A személynevek előtt miért kell a névelő?

3. Anyám a 6 elemijével ezeknél az uraknál választékosabban beszélt.

4. Ha nincs etalon és egy közösen elfogadott rendező elv, akkor a szabadságot összetévesztik a szabadossággal - a nyelvben is.

5. Örülök, hogy Jókain, Mikszáthon, Móriczon, Tömörkényen és Mórán szocializálódtam, s nem az Indexen - pedig nincs sokkal többem anyám 6 elemijénél.

2013. ápr. 5. 06:24
 14/15 anonim ***** válasza:

Örülök a hozzászólásodnak.

Egyetértek veled.

2013. ápr. 5. 11:20
 15/15 anonim ***** válasza:
Én erre mindig azt mondom: 40 dik? Az sok. 1. jelentés számomra: Dikmá more, ugye, Győzikéből, ebből negyvenet, vagy az angolos írásmód, de hasonló kiejtést nem részletezem, szóval nekem ezek jutnak eszembe. Meg az, hogy akik így írják le, rettenet tanulatlan emberek, akik NEM JÁRTAK 3. osztályba nyelvtanórára.
2017. jan. 7. 21:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!