Melyik mód a helyes a sorszámok írásánál? Például: 40. vagy 40-dik?
Pl. 40. vagy 40-dik?
Én mindig ponttal írtam, mert azt tanultam úgy kell írni. De egyre több helyen látom -dik végződéssel. Eddig azt hittem, hogy ez helyesírási hiba, de ma egy hírportálon is így láttam a sorszámokat leírva és elbizonytalanodtam.
Vagy esetleg mindkét írásmód helyes?
Szerintem ez nem bonyolítás; én inkább arra hajlok, hogy az a korosztály írhat így, amelyik még a régi szabály szerint tanulta, és azóta sem értesült a változásról.
A fiatalabb korosztályok számára viszont nincs mentség. :D
Az a baj, hogy akármennyire is "beléjük veri" a tanító néni / bácsi 1. osztályban a sorszámok jelölését (vagy a kötőjel helyes használatát toldalékoláskor, pl. 2-t, 3-at, kg-ot stb.), ha sokszor látnak valamit helytelenül, márpedig sajnos ennek lehetősége fennáll akár a neten, akár az utcán; akkor jó eséllyel leutánozzák, vagy legalábbis elbizonytalanodnak. Mint most te is. :)
Apropó, kötőjel: a dátumok írásakor a toldalékot kötőjellel kapcsoljuk a számokhoz, ugyebár; itt viszont nem kell kitenni a pontot. Pl. A lejáró életbiztosítási szerződésemhez szükséges nyilatkozatot 2012. október 30-án adtam le a helyi ügyfélszolgálati irodában.
[Bocs a túl bonyolult mondatért, de ez jutott eszembe, mivel tényleg így történt. :) ]
Ez a szabály talán 1984 óta van érvényben, azelőtt pont és kötőjel együtt szerepelt ("30.-án").
"Ez a szabály talán 1984 óta van érvényben, azelőtt pont és kötőjel együtt szerepelt ("30.-án")."
Így már értem, hogy miért volt nekem olyan nehéz átállnom a pont nélküli írásmódra! Köszönöm, kedves Berta Wooster.
Én a 70-es években fejeztem be az általános iskolát, és a gimnáziumot is a 80-as évek elején.
Ezért sokáig nem értettem, miért csak az osztályoknál lehet kitenni a pontot.
5.-ben
Ha 84-ben változtatták meg, akkor én még úgy tanultam.
Bocs az offért.
Igazán nincs mit. :)
Eredetileg én is ponttal tanultam, de ne mondd el senkinek. :D
És nekem is iszonyatosan nehéz volt az átállás.
Azért írtam, hogy "talán '84-ben" volt a változás, mert azelőtt még biztosan volt pont; de elképzelhető, sőt, most belegondolva valószínű, hogy még később jött a pont nélküli változat.
A '60-as, '70-es és '80-as évekhez képest még volt változtatás jócskán a nyelvtan és a helyesírás területén; néhányat már két kérdésnél is leírtam, ha gondolod, visszakeresem.
Üdv. :)
"A '60-as, '70-es és '80-as évekhez képest még volt változtatás jócskán a nyelvtan és a helyesírás területén; néhányat már két kérdésnél is leírtam, ha gondolod, visszakeresem. "
Kíváncsivá tettél. Ha lesz időd, elküldhetnéd nekem.
Előre is köszönöm.
Üdv: Ági
Ági, micsoda meglepetés. :)
Rég találkoztunk; most meg az előbb titkolóztál... :D
Most épp a gépnél dolgozom, úgyhogy van időm, mert néha kell egy kis lazítás; és a legutóbbi kérdést nem is tartott sokáig előkeresni:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__352313..
Üdv. :)
Off
Szia Berta!
Én is örülök, hogy találkozunk.
Folyamatosan figyelemmel kísérem ezt az oldalt, de ritkán válaszolok, mert most inkább figyelő állásponton vagyok.
Köszönöm a választ, majd át fogom nézni.
Ami nálam is kiverte a biztosítékot, az a tegnapi videó, itt van a linkje:
http://www.youtube.com/watch?v=ef2iwVkZ6mA
Nem tehetek róla, de én ezzel a hozzászólással egyetértek:
"És a szegény gyermekecskében a sok frusztráció lassacskán átalakulhatna bölcsességgé, hogy jó tanácsnak vegye, ha valaki kijavítja, ahelyett, hogy untalan összeütközzön a drágalátoskám tenyerünkön hordozott egómonstrumkájával."
Ezekben a mondatokban csak én hallottam úgy, hogy lemaradt a ban rag -n betűje?
"Ha két óra alatt nem hall egy ilyet az MTV-be vagy a Dunán vagy akárhol...
"Az iskolába az a baj..."
...a nyelvtudományi intézetbe osztályvezetők egymást javítgatják...
Ha már nyelvhelyességről beszélünk, akkor itt van ez a mondattöredék:
...de nem lenne szabad azt hitetni az emberekkel...
Olvastam a hozzászólásodat és örülök neki, hogy egy véleményen vagyunk.
Üdv: Ági
És mi ebből a tanulság?
Az, hogy ne hírportálokról akarj megtanulni helyesen írni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!