Hogy helyes: IKEA-s, ikeás, IKEA-ás, . Pl. : ikeás asztal? Köszönöm előre is a segítséget!
IKEÁs, vagy ikeás, szövegkörnyezettől függően.
Viszont minden esetben "á"-val és egybeírva.
Nos. Én az IKEÁ-s formára esküdtem volna, ám valamitől mégis fellapoztam a szótárt, és ezt találtam benne.
"286. A mozaikszókhoz a toldalékokat olyan formában fűzzük, amilyet kiejtett hangalakjuk
kíván; tehát ennek alapján vesszük tekintetbe az illeszkedés és a hasonulás törvényeit, továbbá
kiírjuk az esetleges előhangzót.
a) A betűszókhoz a toldalékokat kötőjellel kapcsoljuk: a BKV-nál, a MÁV-ot, az ENSZ-szel;
a tmk-ban, a tsz-szel, tbc-s, tv-zik (v. tévézik), DNS-sel; stb. – A csupa nagybetűvel írt
betűszók alapalakjukat melléknévképzős formájukban is megtartják: ENSZ-beli, KISZ-es,
MAFC-os, TDK-s stb. – A csupa nagybetűvel írt tulajdonnévi betűszók végén toldalékoláskor
írásban nem nyújtjuk az a, e, o-t: az MTA-nak, az ELTE-n, az ETO-hoz stb."
Különösen az utolsó mondaton lepődtem meg. Ennek értelmében IKEA-s a helyes.
A kérdés, hogy az IKEA tulajdonnévi mozaikszónak számít-e, ha egy márkanévről van szó, amelyiknek első két betűjét az alapító neve adja, a harmadik és negyedik pedig települések nevéből származik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!