Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » "th"-ra végződő nevekhez...

"th"-ra végződő nevekhez hogyan kapcsoljuk a toldalékokat?

Figyelt kérdés

Ha th-ra végződik és t-nek ejtjük, akkor hogyan kapcsoljuk hozzá a toldalékokat? Kötőjellel, vagy anélkül?

És ha nem magyar, hanem külföldi névről van szó?

2011. nov. 6. 22:50
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Bocsánat, az utóbbi válasz tárgytalan! Nem ide szántam, hanem egy másik témakörbe:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__290379..

2012. ápr. 28. 19:17
 12/20 anonim ***** válasza:

Nem gond, Korr-Rektor úr, így legalább ezt a kérdést is végigolvastam, mivel úgy állítottam be a rendszert, hogy az utolsó válasz időpontja szerint legyenek a kérdések. :)

Üdv. :)

2012. ápr. 28. 21:15
 13/20 anonim válasza:

Hopp, ez engem is érdekelne, elsősorban a külföldi neveknél. A Google Earth például jó példa. Az angol TH ugyanis eszerint szokatlan mássalhangzó-csoportosulásnak számít, és példaként le volt írva, hogy Earth-ről, ami még elég egyértelmű... de mi van, ha én a -val, -vel toldalékot akarom használni?

Earth-tel? Earth-szel? Earth-thel? :D

2012. dec. 17. 11:22
 14/20 anonim ***** válasza:

Mivel a -val, -vel toldalék v hangja mindig a szótő utolsó _hangjához_ hasonul, tehát nem az utolsó betűjéhez, ezért Earth-szel. (A magyar nyelvben nincs pösze sz hang, ezért a hozzá legközelebb álló sz hangot használjuk.)

De olvasd végig a 11. válaszban belinkelt kérdést is, érdemes. :)

2012. dec. 18. 12:22
 15/20 torrent.neked ***** válasza:
100%

apró korrekció, ha szabad:

2011-11-07 09:10 (Korr-R.?) és

2012-12-18 12:22 (Berta):

> [a th] a magyar nyelvben szokatlan

> mássalhangzó-csoportosulásnak számít

tudtommal nem, lásd:

OH 275-276.:

"Vannak olyan olyan többjegyű idegen betűk, amelyekhez a toldalék közvetlenül kapcsolódik, például:

...

th: ...Macbethet, Meredithszel..."

[illetve egy másik kérdéssel kapcsolatban ugyaninnen:

"oo: Deawootól, voodoot, Waterlooban;"]

BM

2013. jan. 5. 01:21
 16/20 anonim ***** válasza:

Okay, engem meggyőztél, BM; pontosabban az e-nyelv kapcsolódó anyagai győztek meg. :D

Tehát akkor a "Smithszel" példájára: "Earthszel" a helyes írásmód.

Az OH-t le lehet tölteni valahonnan? Vagy fent van legalább olvasható formában? Ha tudsz adni egy linket, előre is köszönöm. :)

Én nem találtam, de az semmit nem jelent, mert a Google néha teljesen nyilvánvalóan létező oldalakat nem hajlandó nekem megkeresni. :(

2013. jan. 7. 01:03
 17/20 anonim válasza:
Nagyszerű! Köszönöm szépen én is a válaszokat.
2013. jan. 7. 14:29
 18/20 anonim ***** válasza:

Az Osiris szerintem itt téved, hiszen ha például a Glasgow szóhoz (az akadémiai kiadvánnyal egyetértésben) kötőjellel kapcsolja a toldalékot, mondván az ou-nak ejtett ow szokatlan hangzócsoportosulás, akkor a valahol a t, sz és f hang között pöszén ejtett th pláne az a magyarban. (Ráadásul következetlen is az Osiris, mert a „mezei” i-nek ejtett ey-t – az akadémiai szótárral ellentétben – kötőjelezi, tehát nála Sydney-ben az írásmód.) Úgyhogy az Osirist is fenntartásokkal kell kezelni, emberek szerkesztik, ráadásul többen, különböző szemlélettel. (És jó pár egyértelmű hiba is van benne, pl. „buenos airesi”, „metropolis” stb.)

Egyébként a Magyar Nemzetnél ösztönzöm a kollégákat, hogy az „Earth-szel” és „Sydneybe” formát használják.

2013. jan. 8. 17:47
 19/20 anonim ***** válasza:

Ááá... Vissza az egész, mert most Korr-rektor úr is meggyőzött...

A nőkön nem lehet kiigazodni, mondjátok ti, pasik; és ez sokszor igaz is. De én most már azt is tudom, hogy miért nem lehet: miattatok. :P

2013. jan. 9. 23:52
 20/20 BringaManó ***** válasza:

#18:

"jó pár egyértelmű hiba is van benne, pl. „buenos airesi”, „metropolis” stb."

Mi van a metropolis-szal?

---

Megjegyzem, azóta a 12. kiadás már egyértelműen kötőjellel toldalékolja a Sydney-t (meg is indokolja a [link] -ben);

a th-ról viszont nem láttam nyilatkozni, de úgy tűnik, hogy a nyelvészek nem kötőjelezik az ilyen "...rth"-kat (persze általában az OH.-ra hivatkozva írják egybe):

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2018. dec. 26. 02:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!