A kérdésem irodalmi jellegű: Nem lehet-e ; nem lehetne-e és a hasonlók ha jól tudom helyesek. De szokták így is használni őket: Nem-e lehet, nem-e lehetne. Tehát a Nem-tagadó szóhoz kapcsoljuk az, , -e" szócskát. Ez így is helyes?
A kérdésem irodalmi jellegű:
Nem lehet-e ; nem lehetne-e és a hasonlók ha jól tudom helyesek.
De szokták így is használni őket:
Nem-e lehet, nem-e lehetne... tehát a Nem-tagadó szóhoz kapcsoljuk az ,,-e" szócskát. Ez így is helyes?
az e-t csak állítmányhoz lehet csatolni, a nem kötőszóhoz nem kapcsolódhat sosem, tehát helytelen a ..nem-e.. kérdések
de a legszörnyűbb a nem-e lehetne-e? ilyet is hallottam már.
Mivel kb. 9 kulonbozo helyen nottem fel, es mindenhonnan ramragadtak az adott videk nyelvhelyessegi hibai- vagy nem, de akkor is tudom kb. mi honnan szarmazik.
A nem-e lehetne? Helytelen hasznalata a keleti orszagreszbol jott.
Ezt az alacsony iskolazottsagu dolgot meg azert nem szeretem, mert nincs korrelacioban azzal, hogy az illeto milyen kozegben, videken nott fel.
Jah es uzenem a regi budai suttyoknak is, hogy ok leparsztoztak engem az ilyenek miatt, holott tizszer jobb tanulo es helyesiro voltam naluk, es mellekesen a fovarosiaknal is figyeltem meg nyelvhelyessegi hibakat, szoval tanarno "kerem nyissa ki a ablakot" de a -ba -be, -ban, -ben hasznalata se tiszta itt eleg sokaknak...
6:
"nem-e van" Ezt úgy mondják h "nincs-e"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!