Miért van az, hogy a legtöbb ember a "-ban" és "-ben" toldalékokat abszolút nem használja és helyette mindig "-ba" és "-be" végződéseket told a szavakhoz? Nem tanítják az iskolákban ezeknek a használatát?
Szerintem nem kell ehhez iskola, elég lenne tudni, vagy érezni a különbséget a benne és a bele között.
Mert aztat piszkosul tudhassuk...
"Nem mindegy, mert azért vannak a szabályok, hogy betartsák őket"
Persze, valószínű ezért tartasz be mindig minden szabályt Te is...ugyanmár nem kell álszentnek lenni, ez csak egy nyelvtani szabály, én amiket leírtál azokra általában figyelek, de a juice-t nem vagyok hajlandó dzsúsznak írni, hiába az a szabály.
Szerintem ez két dolgon múlik.
1: mennyire veri bele a fejükbe a tanítónéni alsó tagozatban a toldalékok használtatát
2: mennyire művelődik (értsd olvas, jár utána a dolgoknak, figyel a helyesírására.)
Sok mindenen fönn lehetne akadni, de úgy hiszem, nem érdemes...
Én mindenkit kijavítok, élőszóban éppúgy, mint írásban, ha arról van szó...
A "-ba, -be" toldalékok használatánál sokkal jobban idegesít a nákolás, ssuk-ssükölés, meg a muszáLYolás...
Viszont! a "se" ugyanúgy helyes, mint a "sem". Csak vannak állandósult szókapcsolatok, ahol nem mindegy, melyiket használod.
Bár én magam nem vagyok tanár (sőt!), mégis zavar. De leginkább akkor akadok ki, amikor a különböző médiában -főként tévében- hangoznak el ilyen, és hasonló "nyalánkságok"!
Egyébként szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy "voltam színházBA", vagy "voltam színházBAN"!!!... Nem akarok okoskodni, de szerintem (és nem csak szerintem) a kérdőszó magában hordozza a választ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!