Melyik tipikus helyesírási hiba a legidegesítőbb számodra?
Mien
leszeretnék (szokni, fogyni)
vok
egyéPként
stb.
Az összes idegesít. Egy-két vesszö még elmegy, de azon kívül minden. Sokszor meg is említem, mert bántja a szemem.
Ha én képes vagyok megeröltetés nélkül helyen írni, akkor másnak miért olyan nehéz?
Szolics egy jó példa azokra, akiknek a helyesírásától rosszul vagyok..
Lesz, 2 sz-el...
Muszáj, LY-al.
Én ezeket utálom nagyon:
-biciglipunpa
-fentebb, lentebb
-hijány
-teja
-szekfű
Az összes eddig felsorolt hiba "szúrja a szememet", de idegeskedni már nem nagyon szoktam rajtuk, csak ájuldozni. :-)
Talán a központozási hibák még kibírhatóak, ha nem akadályozzák túlságosan a megértést.
Az eddigi listát két förmedvénnyel gazdagítanám:
1. Írásban: Az -e kérdőszócska előtti kötőjel elhagyása. Nagyon gyakori mostanában, pedig ennek helyesírása az általános iskola 2. osztályában kötelező tananyag...
2. Szóban és írásban egyaránt: "nem-e"... :-(((
Pl. Megkérdeztük, nem-e kaphatnánk csokit.
Fokozás: "nem-e lehetne-e"... :-(((
A "nagyokos" meg szerintem egy troll, nem kell vele foglalkozni... :-)
Eszembe jutott még egy általánosan elterjedt hiba:
Beszédben a sorszámnevek helyett tőszámnevek használata.
Pl. 1. "július tizedike" helyett "július tíz".
2. Budapesti lakcím / munkahely esetén: "A hatodik / tizedik / huszadik kerületben" helyett "A hat / tíz / húsz kerületben".
Írásban sem mindig rakják ki a pontot a szám mögé, de talán ez ritkábban fordul elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!