Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Gyakori a következő hiba?

Gyakori a következő hiba?

Figyelt kérdés

Nem is feltétlen írásban gondolom, hanem inkább amikor beszélünk

-nák -nék -nák -nék -nák -nék -nák -nék -nák -nék

Itt vagyok 22 évesen és még "mindig" elrontom amikor beszélgetek másokkal. Egyik haverom állandóan baszogat miatta, amit köszönök is neki, hiszen már elkezdtem haladni a jó irány felé. De a rossz beidegződés miatt még gyakran rosszul mondom ki, mondok példát:

"Szívesen tanulnák már újra" tanulnéééééék!!!

"Futnák megint olyan 20 kilométeres távot" futnéééék

Most csak hirtelen ilyen hülye mondatok jutottak eszembe, de szerintem százával lehetne írni a jobbnál jobb példákat amit ellehet téveszteni, pedig a szabályt ismerem. De olyan szinten belém rögzült már rosszul...

2011. aug. 22. 11:14
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Igen, a -ba -be keverése után ez az egyik leggyakoribb hiba.
2011. aug. 22. 11:26
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Azért jön sajnos automatikusan a -nák, mert hangrendileg az illeszkedik a szóhóz, de ebben az esetben nem ezt a szabályt kell követni.

Netről:

"A feltételes mód alanyi ragozásának egyes szám 1. személyében előfordulhat,

hogy helytelenül toldalékolják az igét, és ez a köznyelvben súlyos vétség. Ebben az esetben nincs hangrendi illeszkedés, és mind a magas hangrendű, mind

a mély hangrendű igékhez a -nék toldalék kapcsolódik. A mély hangrendű -nák csak a többes szám 3. személyének tárgyas ragozásában fogadható el."

2011. aug. 22. 12:09
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Igen, én is sokaknál tapasztalom. Írásban pedig az ige és az igekötő írását tévesztik sokan:) Pl te is:) El lehet téveszteni, és nem ellehet téveszteni. Nem kötözködök, ez csak jó indulatú figyelmeztetés:) Ha megengeded.
2011. aug. 22. 15:27
 4/8 anonim ***** válasza:
Én is észrevettem ezt másokon és magamon is, hogy a nák illene hozzá, de nem jó. Ha magamról beszélek ÉN vagyok, akkor NÉK. ÉN=NÉK. Próbáld meg ezt a módszert mindenkinek ezt ajánlom. Vannak nagyon ritka kivételek mikor nák, de az úgyis jön magától.
2011. aug. 23. 08:43
 5/8 anonim válasza:
nem
2011. szept. 20. 18:33
 6/8 anonim ***** válasza:
De.
2011. szept. 20. 22:17
 7/8 anonim válasza:
nem
2011. szept. 23. 15:01
 8/8 anonim ***** válasza:
Meddő vita lenne:D Úgyhogy rád hagyom:)
2011. szept. 23. 15:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!