Gyakori a következő hiba?
Nem is feltétlen írásban gondolom, hanem inkább amikor beszélünk
-nák -nék -nák -nék -nák -nék -nák -nék -nák -nék
Itt vagyok 22 évesen és még "mindig" elrontom amikor beszélgetek másokkal. Egyik haverom állandóan baszogat miatta, amit köszönök is neki, hiszen már elkezdtem haladni a jó irány felé. De a rossz beidegződés miatt még gyakran rosszul mondom ki, mondok példát:
"Szívesen tanulnák már újra" tanulnéééééék!!!
"Futnák megint olyan 20 kilométeres távot" futnéééék
Most csak hirtelen ilyen hülye mondatok jutottak eszembe, de szerintem százával lehetne írni a jobbnál jobb példákat amit ellehet téveszteni, pedig a szabályt ismerem. De olyan szinten belém rögzült már rosszul...
Azért jön sajnos automatikusan a -nák, mert hangrendileg az illeszkedik a szóhóz, de ebben az esetben nem ezt a szabályt kell követni.
Netről:
"A feltételes mód alanyi ragozásának egyes szám 1. személyében előfordulhat,
hogy helytelenül toldalékolják az igét, és ez a köznyelvben súlyos vétség. Ebben az esetben nincs hangrendi illeszkedés, és mind a magas hangrendű, mind
a mély hangrendű igékhez a -nék toldalék kapcsolódik. A mély hangrendű -nák csak a többes szám 3. személyének tárgyas ragozásában fogadható el."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!