Mikor kell alszok/alszom, eszek/eszem, iszok/iszom. Stb?
köszönöm a válaszokat :)
én is eddig k-val mondtam az igéket, mert egyszerűen nem bírtam rájönni, hogy mi a kettő közötti különbség, de most már oda fogok figyelni :)
16:00
Te elolvastad miről van itt szó? Esetleg a szövegértéseddel van baj? Ikes igékről! A lemegy az ikes, azaz lemegyik? Hmmm. Érdekes.
Köszönöm, az én szövegértésemmel nincs baj, talán a tiéddel.
A "megy"-et példának hoztam fel, hogy nekem az ikes igék m-es ragozása olyan mintha a "megy"-et "megyem"-nek ragoznák.
Egy szóval nem írtam hogy ikes lenne.
23:22
Hogy hogy nem mindegy??? Dehogy mindegy!!! Beszelsz angolul? Kivancsi vagyok milyen magyarnak tartod magad.
Na nem akarok elterni a tematol de erre valaszolni akartam.
Az angol egyszeru, szintelen, unalmas (nem Shakespear-rol van szo, ugy mar nem beszel senki.) Sokan meg helyesen irni se tudnak. Az angol nyelvvel szultettek kozott sokan meg a helyes szo hasznalatot sem ismerik.
A magyar nyelv olyan gazdag es valtozatos, zamatos. A magyar nep kicsi de tortenelme erdekesebb, regebb mint az angoloke. A nyelvet orizni kell. Sajnos a mai generaciot ez mar nem annyira erdekli.
Ha nem tudnad a magyar allam uj 'programot' kezdett a kulfoldon elo magyarokkal kapcsolatban. Ha azt akarjak hogy a magyar nyelv ne vesszen el, a kulfoldon elo magyarokat is szamon kell tartani. Sot meg az allampolgarsagot is vissza adjak. Milliok elnek a magyar hataron kivul, es ezek kozul nagyon soknak fontos hogy a gyerekeink es a kovetkezo generaciok is megtartsak az anyanyelvuket. Ez nagyon nehez mivel csak angolt hallanak egesz nap. Igaz hogy sok magyar van itt, ez relative, de nem eleg ahhoz hogy a gyerekek a nyelvet reggeltol estig halljak es hasznaljak.
Itt az a velemeny hogy a vilag nyelv nem angol lesz hanem kinai. A legutobbi szamlalas szerint:
1st Mandarin Chinese 726,000,000
2nd English 427,000,000
3rd Spanish 266,000,000
4th Hindi 182,000,000
5th Arabic 181,000,000
6th Portuguese 165,000,000
7th Bengali 162,000,000
8th Russian 158,000,000
9th Japanese 124,000,000
10th German 121,000,000
Az jo ha angolul is tanulsz, csak a magyart kozben ne felejtsd el.
A 4. válaszoló tökéletesen leírta:
"Én meg magyartanárként úgy tudom, hogy az ikes igéknek jelen időben, kijelentő módban, egyes szám első személyben MINDEN ESETBEN -m a személyragja."
Tehát mindig eszem, iszom, stb.
A nagy talajgyökér magyar testvér szerezzen be egy normális klaviatúrát, hogy magyarul tudjon írni.
Utána ossza csak az észt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!