Alszok vagy Alszom a helyes?
Alszok az ágyom és alszom egy jót.
Alanyi és tárgyas ragozás. Mindkettő helyes.
Miért nem helyes a tisztán ikes ige (mint pl. az eszik, alszik...) ragozásában az alszok és eszek alak?
Az eredeti ikes ragozás valóban nem teszi lehetővé az alszok és eszek verziót, hiszen ott egyértelmű alszom és eszem van. Azonban a nyelv változik, így az alszok és eszek is terjedőben lévő változat.
Utolsó válaszolónak: Igazad van, terjedőben vannak ezek az alakok is, de nyelvhelyességileg akkor sem helyesek.
Egy magyartanár
????
Én alszok
Te alszol
Ő alszik
Mi alszunk
Ti alszotok
Ők alszanak
De hogy alszom???
Én alszom
Te alszod?
Ő alszi?
Mi alszuk?
Ti alszátok?
Ők alszák?
xD
Az alszok a helyes mert nem tàrgyas ragozàs, akkor végzödnek m-re az igék ha utàna tudjuk mondani, hogy "azt"
Szimplàn csak "iszok", de "azt iszom"
igy: "alszok" mert lehetetlen lenne "azt aludni" Mit is?!
Es az elözö vàlaszokbani fejtegetés az ikes igékröl szintén nem helytàllo mert pl " szarok" vagy "fingok" és nem ugy mondjuk "szarom" vagy "fingom".
Ha tàrgyas ragozàst alkalmazunk pl: "kiszarom amit megettem" itt helyes az m végzödés, nem kell megilyedni ezen csunyàcska szavaktol ezek is a nyelvünk részét képezik és itt a példa, hogy példaként is tudnak nekünk szolgàlni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!