Miért akkor gáz, ha valaki több diplomával nem tud helyesen írni?
Magamról lenne szó.Van közgazdasági illetve, mérnöki diplomám.
Mindkét esetben, a diplomamunkákat át kellett nézetnem nyelvtantanárral, mert azért mégiscsak ciki lett volna tele helyesírási hibával beadni.
Amikor ezt valakinek elmondom, totál bekattanik sokat a rendszert szidják, mások az oktatást, valakik a kormányt, valakik meg a tanárokat.
Kézzel nagyon kell írnom.A word kijavítja a komolyabb helyesírási hibákat, a googleben meg megtudom nézni,hogy valamit hogy írnak.
Főleg azzal van bajom,hogy hol legyen vessző, mit mikor írunk egybe.
Viszont, én nem érzem gáznak ezt, elvégre nem nyelvtanból diplomáztam.
Az agysebésznek sem kell értenie a mikrocsip forrasztásokhoz vagy a makroökonómiához, persze fogalma van róla,de az teljesen más, mint olyan tudományterületen diplomát szerezni.
"# 9 és 11
És szerinted mi indokolja 2024-ben, hogy nem kell tudni helyesen írni?"
Te Lavina, ha a #11-ről azt hiszed, hogy ezt állítja, akkor még próbálkoznod kell szövegértéssel a hetedikben is.
Valamit félreérthettél szerintem. :P De akár válaszolhatok azokra amiket írtál és akár mindre mondanivalóra is egyenként.
- "Nem is ebbe kötöttem bele."
A 17-esben négy dologról írtál. 1. Azt írtad, hogy túlzottan leegyszerűsítettem, holott nem. Többféle igényről is írtam, ha újra elolvasod és az a lehetőségek választékát jelenti egészen az integrálásig is. 2. Az integrálás meg azért tényleg nem egy általánosan hétköznapi igény, ez a tény. 3. App és használata érdekes és valóban ma már mindenre is van app. Nem is tagadom, bár nem is efféle mobiltelefonos számolásról írtam, hanem hétköznapiról. 4. Tudományos fokozat tényleg nem kell egy alap helyesíráshoz és még egy kiválóhoz sem, de a tökéletes környéki helyesírás az ritka mint a fehér holló, és az nem is szükséges, az inkább klassz. Az igaz, hogy aki rossza a helyesírásban az is talán fejlesztgethetné amennyire lehet. Legalább egy kicsit, minden íráskor.
- "...te is támasztasz igényeket mások felé helyesírás szempontjából."
Pontosan hol is? És! És konkrétan milyen igényt? Néhol és csak, ha lehet próbáltam egyes esetekben kijavítani, segíteni benne, de mindig találgatom, hogy nem lett-e belőle sértődés. Pedig próbáltam úgy írni, de már inkább nem javítgatok helyesírást. Szövegértést (ami más mint a helyesírás) azt igen, mivel jelen esetben is szövegértési bukfenc van a dologban, és elő talán az lenne, hogy azt értsük amit a másik írt. Ez elég nyilvánvalóan fontos egy akármiben is. Helyesírásit nem igazán támasztok amúgy (néha előfordult, de csak ennyi).
- "Az pedig már szubjektív, hogy kinek tartozik bele bármilyen felsőbb matematikai kérdés a mindennapjaiba, nekem például igen."
Értem. Okés. Érdekes amúgy és nem szokványos.
- "Dehamonnyuk igyirnák, akkor kapásból másképp viszonyulnál hozzám. Nemde?"
Akikről látom, hogy az írásuk alapján esetleg kevésbé vannak képben egy témában, vagy talán nehezebben is értik a kifejtettebb választ, azoknak is tartalmas és amennyire lehet teljes körű válaszokat szoktam írni. És azt is szalonképesen.
Szóval valamit elnézhettél szerintem, de mindegy, fátylat rá.
#24 "Te Lavina, ha a #11-ről azt hiszed, hogy ezt állítja, akkor még próbálkoznod kell szövegértéssel a hetedikben is."
Nos, igazad van, de nem a szövegértéssel vannak problémáim, csak figyelmetlen voltam, és valamiért úgy gondoltam, hogy a kettőt ugyanaz írta.
Kérdező! Én az esetedben sokkal nagyobb problémának érzem, hogy láthatóan nem csak helyesen írni, hanem magyar nyelven fogalmazni sem tudsz (illetve a helyesírási hibáit már a helyes megértést akadályozó méretűek). Pedig tudományos szakmunkákban nyilvánvalóan fontos lenne, hogy amit írsz, az egyrészt jól érthető legyen, másrészt ténylegesen azt is jelentse mások számára is a leírt szöveged, amit te szeretnél, hogy jelentsen.
Példaként idézve a kérdésed kifejtéséből:
"Kézzel nagyon kell írnom.A word kijavítja a komolyabb helyesírási hibákat, a googleben meg megtudom nézni,hogy valamit hogy írnak."
Itt az idézett szöveg első mondata például gyakorlatilag értelmetlen ebben a szövegkörnyezetben (de egyébként is). Nyilván azt szeretted volna leírni, hogy kézzel NEM nagyon kell írnod.
Egy tudományos/szakmai munkádban pedig nem mindegy, hogy azt írod valamiről, hogy változik, vagy hogy nem változik. Pl.: hiába jutottál arra a helyes szakmai következtetésre, hogy valamilyen közgazdaságtani tényező nem változik, ha az erről készült munkádban kifelejted a nem szót, akkor az mások számára azt jelenti, hogy a te SZAKMAI állításod az, hogy a tényező változik. Ha direkt leellenőrzik ezt az állításodat, vagy a gyakorlatban alkalmazni kezdik, akkor könnyen kiderül, hogy a tényező nem változik. Ebből arra fognak következtetni, hogy te hibás, buta szakmai állítást tettél = rosszul értesz a szakmádhoz.
Remélem, ezzel sikerült rávilágítanom arra, hogy miért nem csak nyelvtanból diplomázottak számára fontos a helyesírás.
"nem is tudjuk a "gólyát" pontos j-vel mondani"
Mert kiveszett a nyelvből. Régen tudtuk. Ennyivel is szegényebb lett a nyelv.
5-es
,,A helyesírás valóban fejleszthető és munka sem kell hozzá: elolvasol 200 könyvet és automatikusan helyreáll a helyesírásod."
Én amióta olvasok a helyesírásom fejlődött valamennyit.
De ahhoz ,hogy az eredmény látványos legyen nekem kellett a helyírás.mta.
Nagyon sokat segített a tanulásban illetve a publikálásban.
Még mindig vannak hibáim ,de már nem annyi ,mint régen.
De egyébként a helyesírást úgy lehet fejleszteni a legjobban ,hogy ha írsz.És ezt lehet kiegészíteni a helyesírás.mta-val.
,,Miért akkor gáz, ha valaki több diplomával nem tud helyesen írni?"
Én szeritem nem gáz ,hogy ha közgazdasági illetve, mérnöki diplomával nem tudsz helyesen írni.Nyelvtan tanárok között is van olyan ,aki nem tud 100% helyesen írni.
Ha publikálsz valamit vagy valami fontosabb dolgot akarsz írni nézesd át egy olyan személyel ,aki nagyjából tud helyesen írni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!