Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A nap mint égitest többes...

Mámindennévfoglalalt kérdése:

A nap mint égitest többes számba rakható?

Figyelt kérdés

Szóval a logikám az az, hogy a nap egy csillag szóval minden csillag egy nap. Ebből kifolyólag a napoknak helyesnek kéne lenni nem? D:

Akárkit kérdezek azt mondja, hogy a nap szót nem lehet többes számba rakni de ezt nem tudom elfogadni :(

Valaki segítsen

2023. ápr. 7. 19:51
1 2 3 4 5 6 7 8
 71/76 anonim ***** válasza:
100%

Tisztelt Kérdezőnk!

Az online felületen feltett eredeti kérdésre válaszolva: a nap szó köznévként, kisbetűvel, ’égitest’ jelentésben természetesen használható többes számban.

Magyarázat:

A nap szó nyelvünkben többféle jelentésben, köznévként és tulajdonnévként egyaránt használatos.

Köznévként lehet időegységet jelölő kifejezés és csillagászati alapfogalom is. Csillagászati alapfogalomként jelentése ’nagyméretű, meleget és hőt kibocsátó égitest, amely egy naprendszer középpontjában áll, és amely körül bolygók keringenek’. Tulajdonnévként pedig a Nap konkrétan azt a napot, azt az égitestet jelöli, amely körül a Föld és a naprendszerünk többi bolygója kering.

A nap szó köznévi égitest értelemben használható többes számú formában, mondhatjuk például azt, hogy a napok meleget és hőt kibocsátó égitestek, vagy azt, hogy a naprendszerek középpontjában napok állnak.

A Nap szó többes számú formájának használata tulajdonnévi jelentésben azonban nem szokásos, ennek pedig az az oka, hogy tulajdonnévként a szó egyetlen égitestre vonatkozik.

– – – – –

Tisztelt Kérdezőnk!

Fenti válaszunkat természetesen közölheti a linkelt fórumvitában hozzászólásként. Azonban kérjük, hogy mindenképpen szó szerint, változtatás nélkül tegye ezt meg. Együttműködését előre is köszönjük!

-----

Kérjük, segítse munkánkat az alábbi háromperces kérdőív kitöltésével.

Üdvözlettel

Jakab Dorottya

tudományos segédmunkatárs

Nyelvtudományi Kutatóközpont

nyelvi tanácsadó szolgálat

2023. ápr. 19. 12:17
 72/76 anonim ***** válasza:
100%
Ha a fő kérdésben kemény vitát folytattunk is, azt meg kell jegyeznem: korrekt volt, hogy idemásoltad.
2023. ápr. 19. 21:03
 73/76 BringaManó ***** válasza:
100%
JD igazán kimerítően válaszolt, ez nagyon kedves tőle :-)
2023. ápr. 20. 00:20
 74/76 anonim ***** válasza:
100%
Megígértem, hogy ha szabad bemásolom, nincs ebben semmi, nem nekem volt igazam, és legalább én is tanultam így valamit. :)
2023. ápr. 20. 02:22
 75/76 A kérdező kommentje:
Szóval vége a vitának? Egy igazi happy ending? :o
2023. ápr. 22. 23:20
 76/76 BringaManó ***** válasza:
100%

ó, attól sose félj...

úgy fogalmaznék, hogy a sok felmerült kérdés közül némelyikben kaptunk bizonyos fajsúlyosabb véleményeket (de az ilyesmik általában nem szokták megakadályozni a GYK népét abban, hogy tovább rágják a gittet egy-egy témában, ha úgy tartja kedvük (és általában úgy tartja :-).

2023. ápr. 22. 23:52
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!