A nap mint égitest többes számba rakható?
Szóval a logikám az az, hogy a nap egy csillag szóval minden csillag egy nap. Ebből kifolyólag a napoknak helyesnek kéne lenni nem? D:
Akárkit kérdezek azt mondja, hogy a nap szót nem lehet többes számba rakni de ezt nem tudom elfogadni :(
Valaki segítsen
BringaManó: Ismétlem, nem beszélhetünk naprendszerekről többes számban, mert abból csak egy létezik, attól, hogy sokan nincsenek tisztában ezzel, még nem azt jelenti, hogy helyes ha naprendszereknek nevezzük a más csillagok körül keringő bolygókat.
Azok bolygórendszerek, lehet azon vitatkozni, hogy most nyelvtan vagy nem nyelvtan, de csillagászatilag is az a helyes megnevezés, nyilván egy amatőr vagy laikus számára teljesen mindegy, de ha egy csillagásznak mondod az azonnal furán nézne rád, hogy miylen naprendszerekről beszélsz, mikor abból egyetlen van.
"Azok bolygórendszerek,"
Nem. A bolygórendszer az más. Egy csillagrendszernek része a bolygórendszer, mindazon objektumok (bolygók, holdak, aszteroidák, stb.) halmaza, amely egy csillag körül kering, és nem másik csillag. De ezt írja a Wiki is amit linkeltél a @30-ban, az első mondatában.
Csillagrendszer már más:
Csillagrendszernek nevezzük a csillagászatban az olyan csoportosulást, amiben több csillag található.
Ennek van magyar oldala is.
Amúgy első mondatot megnéztem:
A planetary system is a set of gravitationally bound non-stellar objects in or out of orbit around a star or star system.
Magyarul bolygórendszer nem csak egy központi csillag körül keringhet, hanem akár több csillag, tehát csillagrendszer körül is.
Emberek szerintem nagyon elkanyarodtunk a témától :D
A kérdésemre választ kaptam amit nagyon szépen köszönök. És bocsi amiért olyan témában kezdtem el vitázni amiben nem vagyok jártas. Szeretném ha tudnátok, hogy szeretlek titeket
Angolul is így van: A Nap egyik neve a Sol (latinból), ebből jött a solar, kb. "nap-", "nappal kapcsolatos", és a solar system, mint naprendszer. Ha rákeresel a google-ban arra, hogy "other solar systems", vagyis "más naprendszerek", akkor kismillió találatot fog kidobni más naprendszerekről.
A csillagrendszerre a stellar system, vagy a star system megnevezést használja az angol. De ezek olyan csillagrendszerek, amelyekben nem egyetlen központi csillag van, hanem több csillag alkot egy gravitációs rendszert (vagyis keringenek egymás körül valamilyen formában). (Mellesleg erre rákerestem most a Wikin, és a magyar Wiki is a többcsillagos rendszereket érti csillagrendszer alatt. Tehát kizárásos alapon is marad a naprendszer megnevezés, ha általánosságban gondolunk naprendszerekre, nem konkrétan a miénkre.)
gyanítom (bár nem biztos), hogy bizonyos nyelvi logikázás vitte félre a versenyzőnket:
a bolygórendszer és a csillagrendszer egyaránt olyan összetétel, amely 'több bolygót/csillagot tartalmazó rendszer', a naprendszer viszont olyan, amely 'a napból és a körülötte keringő bolygókból (holdakból, mittudoménmikből) álló rendszer'.
tehát formailag ugyan hasonlók (fn.+rendszer), de az előbbi kettőt áéltalánosan úgy mondanám, hogy '<valamikből> álló rendszer', a harmadikat úgy, hogy '<valaminek> a rendszere' vagy '<valami>központú rendszer'.
ezzel nincs is gond, az összetételek sokfélék lehetnek, még azonos témán belül is.
ha azt nevezték el elődeink naprendszernek, ami a napből (a mi esetünkben pl. a Napból :-) és a körülötte keringő egyebekből álló rendszert jelenti – márpedig a napnál világosabb, hogy ez a helyzet ;-) –, akkor ezt jelenti, és kész.
és mivel hasonlóból több is van a világegyetemben, ezért hát indokolt lehet többe számba tenni, ha úgy hozza a sors.
- - -
emlékeim szerint nem kétséges, hogy használják a "naprendszereket" így, többes számban, de ha a linkek hitelességével akarunk kardozni, akkor keresek inkább a Magyar Csillagászati Egyesület oldalain, remélhetőleg szakszerűnek tekinthetők (még ha a köznépnek szólnak is):
"Így születnek a naprendszerek az Orion-ködben"
"A távoli naprendszerek összetétele tehát talány marad, e tekintetben pusztán a fantáziánkra hagyatkozhatunk."
"Miután robotokat küldött a Holdra, rovert a Marsra és a saját űrállomás is épül, Kína a távoli naprendszerek felé fordul."
"Így a két hidrogénatomból és egy oxigénatomból álló víz roppant nagy mennyiségben fordul elő, többek között azokban az ősködökben, amelyekből naprendszerek alakulnak ki."
"Idegen naprendszerek nyomában"
"Más naprendszerek bolygói"
"A technika fejlődésének köszönhetően az eddig felfedezett exobolygók adathalmaza folyamatosan bővül, és egyre szaporodik az újabbnál újabb távoli naprendszerek száma."
"Az LPI szinte minden héten rendezett valamilyen konferenciát, továbbképzést, nekünk is külön előadássorozatot tartottak a Naprendszerről, bolygóiról, holdjairól, kialakulásának kérdéséről, távoli naprendszerek bolygóiról."
Egyelőre nekik hiszek – de győzz meg! :-)
"ha egy csillagásznak mondod az azonnal furán nézne rád, hogy miylen naprendszerekről beszélsz, mikor abból egyetlen van"
OK, próbáljuk ki. Kezdd te. Ismersz csillagászt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!