A nap mint égitest többes számba rakható?
Szóval a logikám az az, hogy a nap egy csillag szóval minden csillag egy nap. Ebből kifolyólag a napoknak helyesnek kéne lenni nem? D:
Akárkit kérdezek azt mondja, hogy a nap szót nem lehet többes számba rakni de ezt nem tudom elfogadni :(
Valaki segítsen
Annyira létezik, hogy még a google sem ad ki rá csilalgászathoz köthető találatot.
"És aztán a válaszokban mennyi sületlenséget sikerült összehordani! Nem tudom, mi vesz rá valakit, hogy alapvető ismeretek híján ossza az észt. Én legalábbis úgy működöm, hogy ha valamihez nem értek, ahhoz nem szólok hozzá."
És mégis hozzászóltál.
nap.... hétfő, kedd, szerda...
Nap.... az a nagy fényes amit nappal látsz ha nem felhős.
„Mindazok a napok, amelyek tömege nem haladja meg a…”.
Ez meg helyesen így indul:
„Mindazok a csillagok, amelyek tömege nem haladja meg a…”.
és úgy szokott folytatódni, hogy az xy naptömeget, azt ilyen és ilyen csillagoknak nevezzük.
Valamit félreérthettél. Hasraütésszerűen megfogalmaztam egy fél mondatot, hogy legyen kontextus, egy szóval sem állítottam, hogy idézem valahonnan.
Akkor vehetjük úgy hogy helytelenül fogalmaztad meg.
Amúgy frankón ide kéne írni lassan ebben a kérdésben:
Írtam egy emailt az elérhetőségükre, aztán ha engedik akkor formázatlanul bemásolom a választ, ha úgy nem szabad akkor csak leírom összefoglalva.
Üdv.
Szeretnék érdeklődni azzal kapcsolatban, hogy a " Nap " szó használható-e többes számban?
Alapvetően egy online felületen feltett kérdésben nem tudunk dűlőre jutni itt:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__12204..
Engedelmükkel válaszukat közölném a linkelt oldalon.
Köszönettel.
.... ......
Igen, hozzászóltam, mert nem hagyhatom szó nélkül a sok hülyeséget. De akkor menjünk vissza általános iskolai szintre.
Nap (tulajdonnév): A Naprendszer központi csillaga
nap (köznév):
1. Csillag
2. Nagyjából 23 óra 56 percnyi időegység
Kiegészítés: ha csillagászok előadásainak címében előfordul a „távoli napok” szókapcsolat, akkor talán mégsem mindenki más a hülye.
#50-es voltam még mindig
Én meg írtam egy levelet amit fentebb másoltam is, ott majd adnak választ.
Másrészt meg a Nap az még mindig csak egyetlen egy csillagot jelöl a mi központi csillagunkat.
"Egyes szavak különböző szempontból nézve egyaránt tekinthetők tulajdonneveknek és közneveknek is. Például a Föld, a Hold, a Nap szavak (ilyen írásmóddal) egy csillagász számára tulajdonnevek, a laikus szemével nézve azonban tekinthetők köznévnek is, és létezik kisbetűs írásmódjuk is."
Laikusoknak lehet kisbetűvel igen, csak ez amit pl a wiki Köznevesülés cikkéből idéztem nem adja meg arra a választ, hogy ettől még helyes-e vagy sem, mert az egy dolog, hogy sokan használnak valamit, olyan ez mint a ma-máma és hasonlók, de nem biztos hogy nyelvtanilag helyes.
Ezt nem hiszem el!
A kérdező a nap mint égitestet jelölő köznév többes számára volt kíváncsi (ami természetesen létezik), te meg a Napra mint tulajdonnévre kérdezel rá. Innentől kezdve majdnem mindegy, mit válaszolnak, mert a feltett kérdést nem érinti.
(Egyébként megfelelő kontextusban az egyedi tulajdonneveket is lehet többes számba tenni, hirtelen személynévi példa jut eszembe: „Nem születnek minden évben Puskás Ferencek”. Hangsúlyozom, ezt hasraütésszerűen írtam, nem idéztem valahonnan, mielőtt érvek híján a félművelt kolléga ebbe is megpróbál belekötni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!