A nap mint égitest többes számba rakható?
Szóval a logikám az az, hogy a nap egy csillag szóval minden csillag egy nap. Ebből kifolyólag a napoknak helyesnek kéne lenni nem? D:
Akárkit kérdezek azt mondja, hogy a nap szót nem lehet többes számba rakni de ezt nem tudom elfogadni :(
Valaki segítsen
A köznevesülésnél a kisbetűs nap a Napra vonatkozik. Hétköznapi szövegben, amikor nem csillagászati értelemben beszélünk a Naprendszer központi égitestéről, nem erőltetjük a tulajdonnevet, pl.: „Besüt a nap az ablakon”.
A kérdés viszont nem erről szólt.
Ha szóban kimondjuk nem látjuk hogy az ott N vagy n...
De akkor megfordítva ezt a példádat mikor este felnézünk az égre, miért is nem hallottam még senkit azt mondani, hogy nézd de szépek a napok az égen....
Bár szerintem ezen most totál felesleges vitatkozni, sajna nem tudok végig gépe előtt lenni, de késő este ha addigra váalszolnak és engedik, akkor úgy is bemásolom a választ, akkor is ha nem nekem lesz igazam, legalább ezzel eldöntődik a kérdés.
Ha szóban kimondjuk, hogy hold, akkor sem látszik, hogy H-t vagy h-t „mondunk”. Ettől még mindkettő létezik, csak nem fedi egymást a két alak jelentése.
A napot nem minden esetben használjuk a csillag megfelelőjeként, és nem is állítottam, hogy ugyanolyan gyakori lenne, vagy hogy minden kontextusban egyenértékű a két kifejezés. Hasonlóképpen: az autó és a személygépkocsi jelentése is nagy átfedést mutat (az autó nyilván tágabb értelmű), mégsem nagyon hallani a bevásárlóközpont parkolójában, hogy „hú, de sok személygépkocsi parkol itt!”.
:-DDD Pedig tűkön ülve várták, hogy válaszolhassanak egy olyan kérdésre, amely nem helyesírási (igaz, nyelvhelyességi tanácsadást is vállalnak, ami külön érdekes, mert tök más téma... csak az emberek mindig összekeverik, mint pl. ebben a kérdésben is),
és hogy közben 7 oldalas GYK-kommentszekciót olvasgassanak, ráadásul egy olyan GYK-kérdés alatt, amely nem is arról szól, amit tőlük kérdeztél, hiszen ebben kisbetűs nap van ("A nap mint égitest többes számba rakható?"),
és amelyben olyan butaságok vannak, mint amit az utóbbi pár oldalon összeámokfutottál, pl. "Egyébként ha az én elméletem a helyes akkor nyelvtanilag mint »nap köznév« égitestet jelölve nem is létezik...", amit a szabályzat is egyértelműen cáfol:
„184. [...] Ha a föld, a hold és a nap szót tulajdonnévként használjuk, nagybetűvel kezdjük, például: a Hold távolsága a Földtől. A mindennapi írásgyakorlatban azonban az ilyen tulajdonnévi szándékú szóhasználat felesleges, tehát például: föld körüli utazás, a hold szépen világít, a nap sugarai.”
Szóval nagyon félrementél, és a válaszuktól függetlenül sajnos nem lesz igazad bizonyos dolgokban, jobb, ha már előre próbálsz visszavenni a lendületből, hogy kisebbet koppanj, csak baráti tanács...
Ajánlom a 45 és 48 as válasz elolvasását :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!