Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Jó a helyesírásom, de nem...

Jó a helyesírásom, de nem tudom kikövetkeztetni, hogy mikor kell a “vagy” elé vessző?

Figyelt kérdés
Ismerem a szabályt. De nem érzem, hogy mikor kéne használnom.
2023. márc. 12. 07:08
1 2 3
 21/24 TappancsMancs ***** válasza:
100%

4/ BringaManó

"Utána pedig megtudtuk, hogy a szendvics nem ennivaló. ;-)"

Jóóólvan na. Lazán hétköznapian fogalmaztam. ... valami más ennivalót na. 😌

2023. márc. 13. 09:57
 22/24 BringaManó ***** válasza:
64%

#20: OK, köszönöm a megerősítést. :-)

Ha jól értem, akkor ott sem kifejezetten helyesírás tanulnak (a nyelvészetnak az nem része), csak "ragad", vagyis ez abba a kategóriába tartozik, hogy

"nem árt, ha valamennyire jó helyesíró az ember, ha már magyar nyelvű szövegekkel, köztük írásos szövegekkel is foglalkozik"

és:

"ők amúgy is szeretnek ezzel foglalkozni, láttak már magyar szöveget eleget, helyesírással is találkoztak"

Illetve annyiban teljesen jogos a megjegyzés, hogy amit arról hadováltam, hogy hogy lehet megkülönböztetni a tagmondatokat és a felsorolásokat, abban biztos, hogy sokat tud segíteni, ha grammatikai tananyagot töltenek az ember fejébe töményen... :-)

2023. márc. 13. 14:05
 23/24 anonim ***** válasza:
100%
20. vagyok. De igen, konkrétan helyesírást tanulnak. Nem tudom, hogy ez egyetem specifikus-e, de nálunk témákra volt bontva, és párban volt egy előadás meg egy szeminárium. Az előadáson elmondta a tanár, hogy pl. mik az összetett szavak helyesírásának szabályai, utána a szemináriumon pedig konkrétan feladatokat csináltunk.
2023. márc. 13. 15:20
 24/24 anonim ***** válasza:
100%

23. vagyok megint.

"nem árt, ha valamennyire jó helyesíró az ember, ha már magyar nyelvű szövegekkel, köztük írásos szövegekkel is foglalkozik"

Ez egyértelmű, ahogy mondjuk egy matekos képzésre is olyan megy, akinek alapból jól megy a matek. De alapvetően középiskolás szinten kell tudni (azt jól), hogy onnan tovább tudja építeni az ember, nem kell nyelvtan zseninek lenni egy magyarszakhoz.

Magyarszakon nem fog “ráragadni”, hanem meg kell tanulni a szabályokat, és ezeket alkalmazni is tudni kell. Ezt megtanítják, és keményen számon is kérik. Nálunk nagyon sokan buktak meg egyébként leíró grammatikából (gyakorlaton), mert tényleg szigorúan veszik.

2023. márc. 13. 15:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!