Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Jó a helyesírásom, de nem...

Jó a helyesírásom, de nem tudom kikövetkeztetni, hogy mikor kell a “vagy” elé vessző?

Figyelt kérdés
Ismerem a szabályt. De nem érzem, hogy mikor kéne használnom.
2023. márc. 12. 07:08
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
Bocsánat, elsiklottam felette. 🙈 Köszi!
2023. márc. 12. 16:03
 12/24 A kérdező kommentje:

Miért ne lektoráljak? Ha tudatosítom magamban ezt a mumust, akkor miért ne? Vagy ha eddig nem ment, akkor már lehetetlen?

A sajátomat sokszor nem olvasom át. 😂 Másodszorra már kiszúrom, vagy inkább akkor, amikor pár nappal később elolvasom.

2023. márc. 12. 16:05
 13/24 A kérdező kommentje:
Magyar szakra jelentkeztem az idén. Nagy baklövés volt?
2023. márc. 12. 16:07
 14/24 BringaManó ***** válasza:
95%

"Miért ne lektoráljak? Ha tudatosítom magamban ezt a mumust, akkor miért ne?"

OK, ha csak ez az egy van (plusz esetleg még egy-két, általad ismert dolog), akkor oké. Csak nem egészen értem a munkamódszert:

te lektorálod a cuccot, majd megkérsz valakit, hogy olvassa már át a kötőszók előtti vesszők (plusz esetleg a kötőjel/nagykötőjel, illetve a földrajzi nevek toldalékolása) szempontjából, és megkapja a gázsi 20%-át?... vagy mi lesz? no mindegy, te tudod.

"vagy inkább akkor, amikor pár nappal később elolvasom"

ennyire azért ne legyél "a saját hatásod alatt" :-DD

ha a saját szövegedet nem tudod másodszorra objektíve értékelni (legalább helyesírási szempontból!), az elég furcsa...

az más dolog, hogy tartalmilag, stílus stb. szempontjából kellhet egy kicsit érlelni egy szöveget, pláne, ha hosszabb, irodalmi dolog...

de a helyesírás nem ilyen, az sokkal egzaktabb, nicns mit érlelni rajta... ha azért kell várni pár napot, mert akkor fogsz tudni utánanézni egy ravasz helyesírási problémának, az más dolog, de ha csak azért kell várakozn, hogy "ülepedjen", azt nem értem...

2023. márc. 12. 16:21
 15/24 A kérdező kommentje:

“lektorálod a cuccot, majd megkérsz valakit, hogy olvassa már át a kötőszók előtti vesszők (plusz esetleg a kötőjel/nagykötőjel, illetve a földrajzi nevek toldalékolása) szempontjából, és megkapja a gázsi 20%-át?... vagy mi lesz? no mindegy, te tudod.”

Nyilván, nem. Pont ezért dolgozok azon, hogy tisztábban lássam azokat a hibákat, amiket vétek.

“ de ha csak azért kell várakozn, hogy "ülepedjen", azt nem értem...”

Mégis ez a helyzet.

2023. márc. 12. 16:29
 16/24 BringaManó ***** válasza:
72%

#13: "Magyar szakra jelentkeztem az idén. Nagy baklövés volt?"

Hühh, ez egész más téma. Inkább külön válaszba írom...

Ennek jóformán semmi köze a helyesíráshoz. Illetve annyi köze van, hogy ha a lektorsághoz ez kell (fogalmam sincs), akkor jól tetted, de eMELLETT kell a helyesírás speciálisan jó ismerete is.

A magyar szak ugyanis (szerintem) nem szól a helyesírásról.

Alovlastam ezt, ebben sem látok ilyet:

[link]

(te igen? a linken lévő hosszú felsorolásból melyikhez tartozik?)

A dolgok természetéből adódóan érintkezik a két terület (mármint a helyesírás és a magyar szakos bölcsészség), nyilván nem árt, ha valamennyire jó helyesíró az ember, ha már magyar nyelvű szövegekkel, köztük írásos szövegekkel is foglalkozik – de a magyar szak nem erről szól, ez csak annyira része, mint hogy szépen, olvashatóan írsz-e kézzel, tudsz-e szépen verset szavalni, irodalmat felovlasni... Ha nem, akkor is lehetsz magyar szakos, legfeljebb ha később tanítasz valakit, akkor ne te írj a táblára... :-D

És az is a dolgok természetéből adódik, hogy legtöbbször magyar szakot végzettek, nyelvészek foglalkoznak a helyesírással, mert ők amúgy is szeretnek ezzel foglalkozni, láttak már magyar szöveget eleget, helyesírással is találkoztak, talán érdekli is őket...

De ennyi, ez nem a "tudományos munkásságuk" része, nem szakterületük.

A helyesíráshoz bárki érthet, ahhoz nem kell egyetemet végezni.

Tehát összességében nem beszéllek arról, hogy nyelvi lektor legyél majd egyszer, ha most kezded az egyetemet, és csak utána szeretnél ezzel foglalkozni, akkor még bőven van időd rá, hogy kitisztuljanak a homályos részek – vagy arra is, hogy esetleg meggondold magad. :-) Egy magyar szakból még annyi minden lehet... :-)

Az "és, s, meg, vagy" kötőszók előtt vessző a legkevesebb... Azt meg fogod tanulni, az nem érzésre megy.

Magyar szakra menni nem kell félned jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem. ;-)

2023. márc. 12. 16:44
 17/24 BringaManó ***** válasza:
96%

"ezért dolgozok azon, hogy tisztábban lássam azokat a hibákat, amiket vétek"

oké, ez rendes dolog, de erre csak egy utat látok: "generálsz" sok írásos anyagot (írhatsz saját kútfőből is, de még egyszerűbb, ha hallás után legépelsz szövegeket, lehetőleg olyanokat, amikor egy eleve írott szöveget olvasnak fel, pl. hangoskönyv, tudományos előadás, híradó, politikai beszéd, színi előadás stb.), és ezeket átnézeted valakivel, aki ért hozzá, így kikristályosodhat, hogy mik a jellemző homályos területek, és mik azok, amiket csak alkalomszerűen "benéztél", elgépeltél...

az nem tűnik értelmes megoldásnak, hogy "saját hajadnál fogva próbálod kihúzni magad", néhány napot várva, hogy hátha második olvasásra már megtalálod a saját hibáidat.

hát legalábbis én így látom.

tudom, hogy ez túl gyakorlatias megközelítésnek tűnik egy magasztos "magyar szak"-hoz képest :-), de ismétlem: a helyesírás nem a tudomány része, csak egy kiegészítő izé, amiről sokan azt hiszik, hogy "nyelvészet", pedig köze nincs. :-)

2023. márc. 12. 17:02
 18/24 A kérdező kommentje:

“ az nem tűnik értelmes megoldásnak, hogy "saját hajadnál fogva próbálod kihúzni magad", néhány napot várva, hogy hátha második olvasásra már megtalálod a saját hibáidat.”

Én sem erre gondoltam megoldásként, csak megemlítettem, hogy többedszerre jobban látom a hibáimat.

2023. márc. 12. 18:15
 19/24 BringaManó ***** válasza:
91%
ok
2023. márc. 12. 19:57
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

16-os:

“ Ennek jóformán semmi köze a helyesíráshoz. Illetve annyi köze van, hogy ha a lektorsághoz ez kell (fogalmam sincs), akkor jól tetted, de eMELLETT kell a helyesírás speciálisan jó ismerete is.”

Magyarszakon nagyon sok nyelvészeti óra van, azon belül rengeteg leíró grammatika töményen, tehát ha a kérdező ott nagyon résen van, akkor simán megtanulja a vesszőhasználatot.

2023. márc. 13. 09:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!