Ha egy főnév elé több jelzőt teszünk, akkor mindig kell a jelzők közé vessző?
"Az élhető vörös bolygó" vagy "az élhető, vörös bolygó"?
"A piros kerek alma" vagy "a piros, kerek alma"?
Így van, ahogyan a 2-es válaszoló írta.
A legolcsóbb sonkás pizzát vettem meg. (= Sonkás pizzáért mentél be a boltba, és azok közül a legolcsóbbat vetted meg.)
A kövön sütött, sonkás pizza ízlett a legjobban. (= Volt az asztalon sajtos, sonkás, gombás is, de neked a sonkás ízlett a legjobban.)
#4: na de hát pont azt írod az utolsó mondatodban, hogy ha más hangsúly, akkor más a jelentés... ezek szerint mégis a jelentéstől függően kell így írni, vagy úgy írni, nem? :-)
a hangsúlyozás is a jelentéstől függ, de – ez esetben – a vessző is.
(amúgy persze sokszor van, hogy ugyanolyan írású szövegeknél csak a hangsúlyozástól függ, hogy mit jelent, de speciel ebben a kövön sütött esetben az írásmód is eltér)
----
a példák talán még érzékletesebbek lettek volna, ha csak vesszőben térnek el:
A legolcsóbb sonkás pizzát vettem meg. (= Sonkás pizzáért mentél be a boltba, és azok közül a legolcsóbbat vetted meg. Vagy azt, amelyiken a legolcsóbb sonka volt... – Ez ennyiből (írásban) nem derül ki... De azért józan ésszel kitalálható, hogy inkább az előbbi. :-)
A legolcsóbb, sonkás pizzát vettem meg. (= Pizzáért mentél be a boltba, és azok közül a legolcsóbbat vetted meg, amely amúgy sonkás.)
VAGY:
A kövön sütött sonkás pizza ízlett a legjobban. (= Volt az asztalon három különböző sonkás pizza, és neked a kövön sütött ízlett a legjobban. Vagy az, amelyiken kövön sütött sonka volt... – Ez ennyiből (írásban) nem derül ki. :-)
A kövön sütött, sonkás pizza ízlett a legjobban. (= Volt az asztalon sajtos, sonkás, gombás is, de neked a sonkás ízlett a legjobban, amely amúgy kövön sütött is. Vagy a kövön sütött ízlett a legjobban, amely amúgy sonkás is. – Ez ennyiből (írásban) nem derül ki. :-)
Attól, hogy a vesszős mást jelent, nem a más jelentés miatt kell a vessző, hanem a hangsúly miatt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!