Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ismerősöm nem azt mondja,...

Ismerősöm nem azt mondja, hogy elkéreckedik a tanártól, hanem elkérőzik. Helyesen mondja?

Figyelt kérdés
2010. szept. 9. 23:13
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:
A szüleimtől akkor vajon miért nem hallottam soha? Ők a rendszerváltás előtt tanulták (sőt, édesanyám magyar tanár volt). Amúgy azért kell leszoktatni, amiért igyekeznek minket arról is leszoktatni, hogy olyanokat mondjunk, hogy "iszok" (-ikes igék ragozása, ugye), de az embereknek kényelmesebb, vagy csak rosszul szokták meg, meg mert faluhelyen másképp mondják (és itt most nem úgy értem a vidéket, mint pestiek szokták, hanem tényleg vidéken).
2010. szept. 11. 22:13
 32/45 anonim válasza:

A mély magánhangzókat tartalmazó szavak MINDEN lehetséges toldalékának mély hangrendűnek kell lennie.

A magas........ ugyanígy

A vegyes..... az hosszabb, de lényegtelen.

Ezt így tanultam a 70-es években.

Én nem tudom és nem is akarom eldönteni mi a helyes, de ebben a tekintetben igaza van annak, aki azt állítja, hogy ez csak egy 20 éves dolog.

2010. szept. 11. 22:39
 33/45 anonim ***** válasza:
Te olyan hülyeségeket beszélsz, 56%-os, hogy a veled való vitatkozás elfecsérelt idő, és rajtad kívül senki nem gondolja azt, amit itt hirdetsz. A -nék-et 30 éve is így kellett mondani, sőt 130 is, te emlékszel rosszul. Ajánlom figyelmedbe Petőfit. Vagy tán őt is a rendszerváltás-kori csúnya nyelvészek fertőzték meg? ("Egy-egy gyémántkövet dobNÉK el minden kis szavadért" "VolNÉK szivárvány" , "A felhők közt szállogaNÉK", "Mintha temetőben járNÉK", "Harci paripára pattanhatNÉK fel" )A nyelvet nem a nyelvészek találják ki, az magától fejlődik. A helyesírást igen, azt a nyelvészek szabályozzák, a dátumhoz nem tudok hozzászólni, de nem is izgatom magam fel egy pont miatt, mert teljesen mindegy nekem, hogy ponttal írom vagy anélkül. Egyébként "A magyar helyesírás szabályai"-nak legújabb, 11. kiadását 1984-ben adták ki, akkoriban pedig a rendszerváltásról még maga a nagy Demszky Gábor sem álmodhatott.
2010. szept. 11. 22:45
 34/45 anonim ***** válasza:
A közben megérkezett 25%-os válaszolónak üzenem, hogy azt, hogy MINDEN te nem tanulhattad. A feltételes mód alanyi ragozás egyes szám első személyre ez nem vonatkozik és soha nem is vonatkozott. Aki nákozott, az hbásan beszélt a 70-es években is meg korábban is. Egyetlen irodalmi példát nem tudsz idézni! Ne mondd, hogy akkoriban mindenki úgy beszélt (tájékoztatlak: én és a családom biztos nem!) és egycsapásra hirtelen át kellett alakítani az összes magyarnak valami hirtelen bejött szabály miatt az igeragozását!
2010. szept. 11. 22:52
 35/45 anonim ***** válasza:
56%

Mar csak azt nem ertem, miert kell begyepesedettnek lenni!?

A nyelvunk allandoan valtozik, ha mas nyevlcsaladok hatnak ra, ha a nyelveszek probaljak alakitani. Nem tudom, miert nem lehet ezt elfogadni. Felolem irhatjatok ugy, ahogy akarjatok a szavakat, ejthetitek ugy, ahogy jol esik. Az a legnagyobb baj, hogy olyan dologrol vitatkoztok, amirol halvany fogalmatok sincs. Sokkal osszetetteb a toldalekolas szabalyrendszere, mint magashoz csak magas, melyhez csak mely maganhangzoju toldalekok jarulhatnak. Ajanlom ujra fellapozni a helyesirasi szotarakat. Lehetoleg az elso kiadasoktol a mostaniakig. Azokbol kiderul, hogyan valtozott a magyar nyelv az elmult evtizedek alatt.

Attol pedig, hogy 40-50 evesen nem vagytok hajlandok tanulni, venni a faradsagot, hogy muvelodjetek, arrol nem a nyelveszek tehetnek. Senki nem akar uj Kazinczy lenni, ebben biztosak lehettek, mindossze egy altalanosan elfogadott, nyelvtanilag helyes, szabalyszeruen osszegyujtott, egyseges nyelvtant akarnak letre hozni. Ez nem jelenti azt, hogy a tajszolasok, a vodekekre jellemzo kifejezesek nem lehetnek hasznalatosak, sot, helyesek is, bizonyos esetekben alkalmazkodni kell az egyetemlegesen elfogadott semakhoz.

A mai globalizalt vilagban sokkal nagyobb jelentosege van az egyseges nyelvnek, mint valaha. Eleink is arra torekedtek, hogy egy onallo, szep, egyszeru nyelvet alkossanak, amely hu az ezereves hagyomanyokhoz, megis modern. Jelenleg is ez tortenik. Annak azonban, aki keptelen elfogadni, hogy a nyelvunk igen is valtozik, annak senki nem fogja tudni megtanitani, mi a helyes most! Reszigazsagokkal pedig nem lehet szilardan kepviselni az allaspontotokat, mert ti reszigazsagokkal vagdaloztok. Vessetek szamot a sajat hianyos tudasotokkal, mert sem elmeleti, sem gyakorlati szinten nem vagytok olyan magassagban, hogy megkerdojelezzetek a magyar nyelv alapveto torvenyeit.

2010. szept. 11. 23:03
 36/45 anonim ***** válasza:
Hű de gyönyörű felsőbbrendű ledorongolás volt, 68%, csak az nem derült ki belőle, hogy kinek szólt és mit akartál veretes szavaiddal mondani. A nyelvi változásokról speciel ebben a vitában nem esett szó. A feltételes mód nem változott, egy esetlegesen új (a pont vagy nem pont bevezetésének idejére nem emlékszem) helyesírási szabály pedig nem nyelvi változás.
2010. szept. 11. 23:24
 37/45 anonim ***** válasza:

Ha nem lennel ennyire egoista, akkor rajottel volna, hogy nem neked szolt, kedves xx%-os (aki a valaszadas hasznossaga alapjan beskatulyazza a kommenteloket)...

A nyelv valtozasa pedig csak egy pelda volt. Latom azonban, neked semmi nem jo. Ugy tunik, az eleted egyetlen celja a magas lorol valo szonoklat. Hamvaba halt probalkozasom, mely szerint tukrot allitsak eled, illetve eletek, nem erte el a celjat, esetedben semmikepp.

Szandekosan ejtettem hibakat, es lam, lecsaptal rajuk, mint hiena a dogre.

2010. szept. 11. 23:34
 38/45 anonim ***** válasza:
Csak sajnálni tudlak, 68%! És vegyél egy magyar billentyűzetet, hamár ennyire foglalkoztat a magyar nyelv helyzete!
2010. szept. 11. 23:39
 39/45 anonim ***** válasza:

Mar csak a kozhely maradt. Meltobbnak tartottalak ennel barmire. Aki mindenkiben ellenseget lat, soha nem leli meg a nyugalmat. Ugy erzem, nem artottam neked, mert nem allt szandekomban. Te viszont allandoan uj es uj vitata szulsz. A sajnalatoddal nem tudok mit kezdeni, elteszem szukosebb idokre.

jackd, a 68%-os

2010. szept. 11. 23:57
 40/45 twinky ***** válasza:

87%, büszke lehetsz magadra!

Satnya kis mindenttudó, legalabbis azt hívő, féregként probálsz mások fölé kerekedni. Szerencsére nem mindenki olyan alantas, hogy a szintedre süllyedjen. Álságos cinizmussal akarsz próféta lenni. Annyira elvakult vagy, hogy nem veszed észre, mi a szavak mögött rejtőző valódi jelentés.

Rólad Kafka összes groteszk alakja eszembe jut.

Remélem, elég személyeskedő voltam.

2010. szept. 12. 00:12
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!