Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ismerősöm nem azt mondja,...

Ismerősöm nem azt mondja, hogy elkéreckedik a tanártól, hanem elkérőzik. Helyesen mondja?

Figyelt kérdés
2010. szept. 9. 23:13
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:
52%

Tudod, a toldalekolas nem az E/1 szo alapjan tortenik, hanem az E/3 szo utan.

Jelen esetben az "irna" az alap.

Mint az ikes igek eseteben: elkeredzkedik

elkeredzkedem

elkeredzkedsz

elkeredzkedik <---!!! E/3

elkeredzkedunk

elkeredzkedtek

elkeredzkednek

2010. szept. 10. 17:21
 22/45 anonim ***** válasza:
52%
Az én írnák alanyi ragozas meg osszeegyeztethetetlen az ők írnák targyas ragozasaval. Gondolom.
2010. szept. 10. 17:25
 23/45 anonim ***** válasza:
47%

Mindegy milyen ragozás

Gondolom abban nics vita, hogy Mikszáth Kálmán író, nem pedig irő

Innentől fogva minden ír alapszóval rendelkező szó toldalékának mély hangrendűnek kell lennie.

Aki másként gondolja, az ostoba. Még ha esetleg nyelvészprofesszor lenne, akkor is

2010. szept. 10. 17:33
 24/45 A kérdező kommentje:
"Én írnák levelet, ha lenne tollam." Így a jó? Ennyire nem tudok helyesen beszélni? :-O Eddig azt használtam, hogy "írnék", "dolgoznék", "aludnék", "innék", stb. Akkor ez így nem helyes?
2010. szept. 10. 18:48
 25/45 anonim ***** válasza:

Ez jelenleg így helyes, mert a tudós nyelvészek ebben állapodtak meg. 30 éve még ezekért egyest kaptál volna az iskolában.

Ami nem helyes, az az, hogy a hozzáértők csak unalmukban találnak ki ekkora ostobaságokat.

A szavak ragozásai nem keverhetők összevissza.

Nem lehet azt kérdezni, hogy:

Én nagyon szomjas vagyok, innék egy sört. Te is innál egyet?

Vagy innék és innél, vagy innák és innál.

Melyik tetszik?

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__113381..

Ezen kérdés utolsó előtti válaszában leirtam mi a véleményem az egészről. Hiszem, hogy igazam van.

2010. szept. 10. 19:47
 26/45 A kérdező kommentje:
Most már ezt is tudom. Köszi!
2010. szept. 10. 19:54
 27/45 anonim ***** válasza:

Na, azért ne köszönd ennek az 56%-os iskolázatlan önjelölt nyelvésznek. A feltételes mód alanyi ragozás egyes szám első személyű alakja hangrendtől függetlenül -nék. Nemcsak az írni szóban, hanem mindegyikben: olvasnék, aludnék, állnék. Nem azért, mert valami nyelvészek unalmukban kitalálták, ez a nyelvben így alakult ki. Az indokláshoz mélyreható nyelvtörténti ismeretekre lenne szükség, a gyakorikérdések ehhez kevés. Ha valakinek lenne kedve keresgélni, többévszázados irodalmi művekben is ilyen alakot találna. Ez a nyelvi norma akkor is, ha ellentmond az illeszkedés szabályának.

Az elkérőzik pedig lehet tájnyelvi forma, valahonnan biztos vette a használója. A nyelvbe nagyon sok olyan szóalak belefér, amit csak egy tájegységben használnak, másutt pedig értetlenül állnak előtte.

2010. szept. 11. 20:48
 28/45 anonim ***** válasza:

okoskám

Én pontosan emlékszem, mit tanultam erről az általános iskolában. Az pedig nekem 30 éve volt.

Ezért nem kéne többszázéves dolgokat belekeverni.

Ezt a rendszerváltás táján találta ki néhány okos nyelvész.

Éppúgy mint a március 19-ét is, a március 19.-e helyett.

Ezt is magyarázd meg légyszíves, iskolázott barátom.

2010. szept. 11. 21:01
 29/45 anonim ***** válasza:
Most érettségiztem (és nem, nem kettesre, 98% lett), és még életemben nem hallottam, hogy helyes lenne az "írnák" forma. Nálunk ezt "nákolásnak" hívták és igyekeztek mindenkit leszoktatni róla.
2010. szept. 11. 21:33
 30/45 anonim ***** válasza:

Igen, most már valóban a -nék a helyes.

Inkább azon gondolkozzál, miért is kell leszoktatni róla mindenkit. Mert nemrég még rászoktatták őket. Ha évszázados dolog volna, senki nem tévesztené el.

Nem így gondolod?

2010. szept. 11. 21:41
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!