Ismerősöm nem azt mondja, hogy elkéreckedik a tanártól, hanem elkérőzik. Helyesen mondja?
Tudod, a toldalekolas nem az E/1 szo alapjan tortenik, hanem az E/3 szo utan.
Jelen esetben az "irna" az alap.
Mint az ikes igek eseteben: elkeredzkedik
elkeredzkedem
elkeredzkedsz
elkeredzkedik <---!!! E/3
elkeredzkedunk
elkeredzkedtek
elkeredzkednek
Mindegy milyen ragozás
Gondolom abban nics vita, hogy Mikszáth Kálmán író, nem pedig irő
Innentől fogva minden ír alapszóval rendelkező szó toldalékának mély hangrendűnek kell lennie.
Aki másként gondolja, az ostoba. Még ha esetleg nyelvészprofesszor lenne, akkor is
Ez jelenleg így helyes, mert a tudós nyelvészek ebben állapodtak meg. 30 éve még ezekért egyest kaptál volna az iskolában.
Ami nem helyes, az az, hogy a hozzáértők csak unalmukban találnak ki ekkora ostobaságokat.
A szavak ragozásai nem keverhetők összevissza.
Nem lehet azt kérdezni, hogy:
Én nagyon szomjas vagyok, innék egy sört. Te is innál egyet?
Vagy innék és innél, vagy innák és innál.
Melyik tetszik?
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__113381..
Ezen kérdés utolsó előtti válaszában leirtam mi a véleményem az egészről. Hiszem, hogy igazam van.
Na, azért ne köszönd ennek az 56%-os iskolázatlan önjelölt nyelvésznek. A feltételes mód alanyi ragozás egyes szám első személyű alakja hangrendtől függetlenül -nék. Nemcsak az írni szóban, hanem mindegyikben: olvasnék, aludnék, állnék. Nem azért, mert valami nyelvészek unalmukban kitalálták, ez a nyelvben így alakult ki. Az indokláshoz mélyreható nyelvtörténti ismeretekre lenne szükség, a gyakorikérdések ehhez kevés. Ha valakinek lenne kedve keresgélni, többévszázados irodalmi művekben is ilyen alakot találna. Ez a nyelvi norma akkor is, ha ellentmond az illeszkedés szabályának.
Az elkérőzik pedig lehet tájnyelvi forma, valahonnan biztos vette a használója. A nyelvbe nagyon sok olyan szóalak belefér, amit csak egy tájegységben használnak, másutt pedig értetlenül állnak előtte.
okoskám
Én pontosan emlékszem, mit tanultam erről az általános iskolában. Az pedig nekem 30 éve volt.
Ezért nem kéne többszázéves dolgokat belekeverni.
Ezt a rendszerváltás táján találta ki néhány okos nyelvész.
Éppúgy mint a március 19-ét is, a március 19.-e helyett.
Ezt is magyarázd meg légyszíves, iskolázott barátom.
Igen, most már valóban a -nék a helyes.
Inkább azon gondolkozzál, miért is kell leszoktatni róla mindenkit. Mert nemrég még rászoktatták őket. Ha évszázados dolog volna, senki nem tévesztené el.
Nem így gondolod?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!