Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ismerősöm nem azt mondja,...

Ismerősöm nem azt mondja, hogy elkéreckedik a tanártól, hanem elkérőzik. Helyesen mondja?

Figyelt kérdés
2010. szept. 9. 23:13
1 2 3 4 5
 11/45 anonim ***** válasza:
Azért ez a szó - a magyar tanárokat leszámítva - szerintem sokaknak fejtörést okozna.
2010. szept. 10. 00:20
 12/45 A kérdező kommentje:
De akkor hogy helyes??
2010. szept. 10. 00:29
 13/45 anonim ***** válasza:
DZ-vel. Nézz körül, biztos van egy helyesírási szabályzat valahol a lakásban, tuti megtalálod benne.
2010. szept. 10. 01:10
 14/45 anonim ***** válasza:
Én ha elbizonytalanodom egy szó helyesírását illetően, akkor mindig beírom a Google-be a variációkat, és amelyre a legtöbb találatot adja, általában az a nyerő! :D
2010. szept. 10. 01:22
 15/45 anonim ***** válasza:
Ja, kivéve ha már tele lesz írva a net ilyen hülyeségekkel. Elkéreckedik, elkéretzkedik... én magyartanár leszek, ha minden igaz. Szabályosan fájnak ezek a szavak. Néha kellene értelmes könyveket is olvasni...
2010. szept. 10. 01:28
 16/45 anonim ***** válasza:
79%

Ma már senki nem tud magyarul, és ez nagyon szomorú.

Műveltnek látszó, iskolázott fiatalok tudnak olyan ostobaságokat leírni, hogy néha szégyellem, hogy magyar vagyok. Jó példa rá, az erre a kérdésre adott válaszok színvonala.

Ennek a gyerekkori könyvolvasás teljes hiánya az oka.

Nemsokára eljön majd az idő, amikor az ember teljesen elfeljt irni. A monitoron látható kis ikonokra fog kattintgatni, amit majd a gép szöveggé alakít helyette.

De a hivatásszerűen ezzel foglalkozók is kiveszik a részüket a népbutitásból. Erre jó példa az "írnék" vagy az "április 4-e" szavak. Ezek az újkori nyelvtudósok szerint így helyesek, ahogy leírtam.

Bármilyen okosnak hiszik is magukat, nagy butaságot állítanak.

Vagy csak én vagyok egy kakukktojás. Mindenki döntse el maga.

Egyébként pedig, egyedül az ELKÉREDZKEDIK változat a helyes leírva.

2010. szept. 10. 06:17
 17/45 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Ma is tanultam valamit! :-)) Éppen készültem kiolvasni az Alkonyat könyveket, legalább nem lesz időpocsékolás, hiszen könyv és olvasni kell! :-))
2010. szept. 10. 09:08
 18/45 anonim ***** válasza:

Nono! Az azért kicsit kevés, hogy könyv, attól még lehet szörnyű (és elírások, helyesírási hibák is lehetnek benne sajnos bőven). De ha már olvasni akarsz, akkor szerintem ne ilyen nívótlan sz*rt, de végülis, te tudod.

Amúgy 06:17, a kéredzkedik nekem egyértelmű volt, de mi a baj az "írnékkel"?

2010. szept. 10. 14:25
 19/45 A kérdező kommentje:

Én sem tudom, hogy az "írnék" miért nem helyes.

??

2010. szept. 10. 14:31
 20/45 anonim ***** válasza:

én írnék

te írnél

ő írne

mi írnénk

ti írnétek

ők írnének

így helyes?

2010. szept. 10. 15:34
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!