Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mitől függ az, hogy a települé...

Mitől függ az, hogy a településnevek -ban, -ben, vagy -on, -en ragot kapnak?

Figyelt kérdés

EgerBEN élek, de PécsEN járok egyetemre, GyőrBEN dolgozok, és BudapestEN tervezek lakni.

Ha ellenkező ragokat használtam volna, az nagyon hülyén hangzana. Mi erre a szabály?

2021. dec. 16. 20:11
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
33%
A "Pécsett" úgy hangzik mintha a "Pöccsét" mondanának.
2021. dec. 17. 22:31
 12/25 anonim ***** válasza:
56%
Szintén az agyfasz kerülget a Pécsettől. Pöccsét kellett volna annak kilőni aki elkezdte azt a hülyeséget.
2021. dec. 17. 22:35
 13/25 A kérdező kommentje:
Egyszer láttam egy dokumentumfilmet a kínai porcelánról, és az egyik jelentősebb települést, ahol készítik úgy hívták, hogy "csípöcsöm". Nem tudom hogyan írják. És a narrátor az -ön ragott használta, valahogy úgy, hogy "Itt készülnek a legjobb minőségű porcelánok Csípöcsömön."
2021. dec. 17. 22:38
 14/25 anonim ***** válasza:

Egy szabály talán van. A külföldi településnevek mindig -ban, -ben ragot kapnak, -on, -en, -önt soha. Ez még akkor is igaz, ha speciálisan magyar elnevezésünk van rá. Pl. Párizs, Drezda, stb.

(Kolozsvár nyelvi értelemben nem külföldi város, mielőtt valaki ellenpéldaként felhozná!)

2021. dec. 18. 08:34
 15/25 anonim ***** válasza:
Peddig a Brüsszel mindig -t ragot kap. :)
2021. dec. 18. 10:30
 16/25 anonim ***** válasza:
Szegedett, Szögödött vagy Szögödön?
2021. dec. 18. 10:32
 17/25 anonim ***** válasza:
100%
Nekem már több echte győri is mondta, hogy a Győrött ragozást győri embertől még soha nem hallotta, csak pestiektől.
2021. dec. 18. 11:51
 18/25 anonim ***** válasza:
83%
A pécsettezés is csak tudálékos majomkodás.
2021. dec. 18. 16:28
 19/25 anonim ***** válasza:
71%

Általában külviszonyragot (-on, -en, -ön) kapnak a települések, csak az i, j, ly, m, n, ny, r végűek egy részéhez illesztünk belviszonyragot (-ban, -ben). Vannak ingadozó toldalékú településnevek (pl. Dunaharasztin, Dunaharasztiban).

Persze itt is vannak kivételek, sokszor helyi szinten a standarddal ellentétes szokás alakul ki, a legismertebb példa erre a Csíkszeredában forma.

2021. dec. 22. 00:29
 20/25 anonim ***** válasza:
Túrót! A legismertebb a "magyarban", "románban", "jugóban", "németben", Moszkvában, Brüsszelben :)
2021. dec. 22. 08:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!