Mitől függ az, hogy a településnevek -ban, -ben, vagy -on, -en ragot kapnak?
EgerBEN élek, de PécsEN járok egyetemre, GyőrBEN dolgozok, és BudapestEN tervezek lakni.
Ha ellenkező ragokat használtam volna, az nagyon hülyén hangzana. Mi erre a szabály?
Én az ilyen -att, -ett ragozástól mindig agyfaszt kaptam. Régies, nem értem miér kell erőlködni vele.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
Én egyébként úgy mondanám, hogy Arlón. A legtöbb kisebb településnevet én az -n raggal mondanám. Egyik kivétel Balaton, amit -ban raggal lát el mindenki, hogy ne keverjék fel a tóval.
#6: nem olyan egyértelmű az, Arló honlapján is van egy csomó "Arlóban", pl.:
"FALUTÉVÉ ARLÓ 2013. május 9-ei adás ( A Suvadás-ligetről, Motoros találkozó Arlóban, Méhnyakrák-szűrés, Anyáknapja az I. oviban)"
"Szavazókörök módosítása Arlóban itt olvasható."
"Reméljük gyakran látogatjátok majd a Suvadás Élménytárat, és gyakran felidézitek az Arlóban szerzett kellemes nyári élményeket."
stb. ( [link]
Amely településnévnek "ó" a vége, annál megszokás kérdése, hogy 'n' betűt kap, vagy 'ban'.
Az én fülemnek az utóbbi verzió tetszik, mivel pont egy ilyen városban, NagykállóBAN nőttem fel. KállóBA jártam suliba.
Csak érdekesképpen mondom: hogy mondanád egy Tiszavasváriban élő emberre, hogy hová valósi? (szintén szabolcsi település) Én nagykállói vagyok, Pisti meg tiszavasvári. :)
#4 > #3 Valóban, Pécsett, Győrött, Székesfehérvárott, Vácott, stb
Mindkettő helyes. Én pl. győri vagyok, és túl a negyedik X-en, de én nem nagyon hallottam már a Győrött formát. A városvezetés is, az ilyen-olyan intézmények is következetesen a Győrben formát használják. A Google szerint is a „Győrben” kifejezésre van 2 millió találat, a „Győrött” kifejezésre meg százezer, aminek egy jelentős része pont a Győrben vs. Győrött kérdéskört tárgyalja. Szóval a Győrött forma kezd kiveszni, kikopni. (A többi városnév esetén is hasonló a helyzet.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!