Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » "Általában mindig" - Helyesen...

"Általában mindig" - Helyesen van használva a köznyelvben? Mit jelent?

Figyelt kérdés

Szépen be van épülve a szókincsünkbe, de mégsem tudom eldönteni, hogy igazából helyesen használjuk e illetve, hogy pontosan mit is jelent.

Mintha az "általában" és a "mindig" határozó szavak jelentései amúgy is kizárnák egymást.

Példa: Általában mindig a fal mellett alszom.

Most mindig a fal mellett alszom vagy az esetek többségében, javarészt alszom a fal mellett?

Ha az előbbi, akkor miért kell az "általában" a mondat elejére?

Milyen más jelentéssel bír, mint ha csak azt mondanám: Mindig a fal mellett alszom?

2021. dec. 2. 12:45
1 2
 11/19 Wadmalac ***** válasza:
Amúgy ahogy BM is írja, a használat oka rossz megszokás...vagy simán szegényes szókincs.
2021. dec. 3. 12:55
 12/19 BringaManó ***** válasza:
"rossz megszokás"? biztos, hogy nem írtam ilyet, mit értettél félre?...
2021. dec. 3. 13:15
 13/19 Wadmalac ***** válasza:

Itt:

"aki ezt gyakran használja, szavajárása"

Hát mitől tenné, ha nem megszokásból?

:D

2021. dec. 3. 14:41
 14/19 BringaManó ***** válasza:
természetesen: megszokás, amelyet legnagyobb részt másoktól tanulunk el (mondhatni a környezetünket utánozzuk) – ahogy gyakorlatilag az egész nyelv, meg az emberi viselkedés jelentős része is "megszokás", rutin. de hol mondtam én, hogy "ROSSZ"??? :-o
2021. dec. 3. 19:44
 15/19 Wadmalac ***** válasza:

"hol mondtam én, hogy "ROSSZ"??? :-o"

Ha az eredménye nem jó, akkor mi?

Tudom, neked minden jó, ha hegedő helyett zongorát mond is. :D

2021. dec. 6. 08:02
 16/19 BringaManó ***** válasza:
28%

Értem, hogy _szerinted_ rossz ez a szokás, oké, nem tetszik, semmi gond. De hogy ezt a véleményedet az én számba adod, az ellen talán jogos tiltakoznom, nemde?... :-)

És persze szokás szerint az ellen is tiltakozom, hogy létező nyelvi jelenségeket úgy állítson be valaki, mintha objektíve, nyelvileg "helytelenek", "rosszak" lennének. Hogy mi a nyelv része, azt csakis a beszélők nyelvhasználata dönti el, nincs rá előírás, és a hétköznapi "logika" sem köti meg. A nyelven belül aztán persze lehetnek ízlésbeli, esztétikai vagy egyéb problémáid bármivel, és ez alapján szubjektíven lesajnálhatod – de attól még ő tud magyarul, csak neked nem tetszik az ő nyelvváltozata, vagy az adott stílusba nem passzol stb. ... De ezek már nem nyelvészeti kérdések.

(Pláne nem helyesírási, de azt talán a posztoló sem gondolta, csak nem talált jobb kategóriát. :-)

2021. dec. 6. 09:25
 17/19 Wadmalac ***** válasza:
51%

"az ellen is tiltakozom, hogy létező nyelvi jelenségeket úgy állítson be valaki, mintha objektíve, nyelvileg "helytelenek", "rosszak" lennének"

Mondom, extrém példával élve, a hegedű nem lesz zongora attól, hogy sokan rosszul használják a nevét.

Elmosódó határ van a nyelvi logikailag helytelen, de már megszokottá vált, ezért nyelv részét képezőnek tekinthető fogalmazások és a simán pár alulművelt ember által "móunikasóban" elhangzó borzalom között.

Jelen esetben ez a fogalmazás ROSSZ, mert találgatni kell a jelentését.

2021. dec. 6. 11:17
 18/19 anonim ***** válasza:
10-essel értek egyet, logikailag rossz, mert a kettő kizárja egymást. Vagy általában, vagy mindig. Ha tudjuk melyik szó alatt mit értünk, akkor nincs is mit ragozni ezen tovább.
2021. dec. 15. 13:45
 19/19 anonim ***** válasza:
Erre lehetne mondani, hogy "az esetek túlnyomó többségében", vagy "néhány extrém esettől eltekintve", stb.
2021. dec. 19. 20:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!