"Általában mindig" - Helyesen van használva a köznyelvben? Mit jelent?
Szépen be van épülve a szókincsünkbe, de mégsem tudom eldönteni, hogy igazából helyesen használjuk e illetve, hogy pontosan mit is jelent.
Mintha az "általában" és a "mindig" határozó szavak jelentései amúgy is kizárnák egymást.
Példa: Általában mindig a fal mellett alszom.
Most mindig a fal mellett alszom vagy az esetek többségében, javarészt alszom a fal mellett?
Ha az előbbi, akkor miért kell az "általában" a mondat elejére?
Milyen más jelentéssel bír, mint ha csak azt mondanám: Mindig a fal mellett alszom?
Itt:
"aki ezt gyakran használja, szavajárása"
Hát mitől tenné, ha nem megszokásból?
:D
"hol mondtam én, hogy "ROSSZ"??? :-o"
Ha az eredménye nem jó, akkor mi?
Tudom, neked minden jó, ha hegedő helyett zongorát mond is. :D
Értem, hogy _szerinted_ rossz ez a szokás, oké, nem tetszik, semmi gond. De hogy ezt a véleményedet az én számba adod, az ellen talán jogos tiltakoznom, nemde?... :-)
És persze szokás szerint az ellen is tiltakozom, hogy létező nyelvi jelenségeket úgy állítson be valaki, mintha objektíve, nyelvileg "helytelenek", "rosszak" lennének. Hogy mi a nyelv része, azt csakis a beszélők nyelvhasználata dönti el, nincs rá előírás, és a hétköznapi "logika" sem köti meg. A nyelven belül aztán persze lehetnek ízlésbeli, esztétikai vagy egyéb problémáid bármivel, és ez alapján szubjektíven lesajnálhatod – de attól még ő tud magyarul, csak neked nem tetszik az ő nyelvváltozata, vagy az adott stílusba nem passzol stb. ... De ezek már nem nyelvészeti kérdések.
(Pláne nem helyesírási, de azt talán a posztoló sem gondolta, csak nem talált jobb kategóriát. :-)
"az ellen is tiltakozom, hogy létező nyelvi jelenségeket úgy állítson be valaki, mintha objektíve, nyelvileg "helytelenek", "rosszak" lennének"
Mondom, extrém példával élve, a hegedű nem lesz zongora attól, hogy sokan rosszul használják a nevét.
Elmosódó határ van a nyelvi logikailag helytelen, de már megszokottá vált, ezért nyelv részét képezőnek tekinthető fogalmazások és a simán pár alulművelt ember által "móunikasóban" elhangzó borzalom között.
Jelen esetben ez a fogalmazás ROSSZ, mert találgatni kell a jelentését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!