Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Zavaró nektek az, amikor egy...

Zavaró nektek az, amikor egy magyar anyanyelvű Messengeren, vagy egyéb üzenetküldőkön a "-ba, -be, -ban, -ben" helyhatározókat nem tudja helyesen alkalmazni?

Figyelt kérdés

2021. nov. 9. 08:05
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
47%

Igen, de az is, ha a névelőt nem használja valaki.

"...amikor egy magyar anyanyelvű Messengeren..."

...amikor egy magyar anyanyelvű a Messengeren...

2021. nov. 9. 12:28
 12/43 BringaManó ***** válasza:
55%

"nem tudja helyesen alkalmazni"

ezt hogy érted? van erre valami előírás?

---

"más kérdés, mint mondjuk egy j-ly hiba"

abszolút más: ez utóbbi helyesírási hiba, a ba/be/ban/ben viszont se nem helyesírási, se nem hiba :-)

"csak azt kell, hogy tudja, a helyhatározó egy nyugalmi helyzetet vagy irányultságot takar."

az természetesen tudja (vagy legalábbis érzi :-), hiszen jó eséllyel az on/en/ön helyett nem mond ról/ről-t.

ő egyszerűen a "helyzet" leírására is ba/be-t használ szóban – mint az emberek többsége az esetek többségében. aztán hogy ezt írásban is így alkalmazza-e (vagyis egyszerűen a beszédét képezi le, ami nem tűnik égbekiáltó bűnnek egy netes beszélgetés esetében :-), vagy valami magasabb szinthez igazítja az írását (ha tudja), az már nem helyesírási kérdés, pláne nem annak a kérdése, hogy tud-e jól beszélni magyarul, hanem valamiféle nyelvi illemtani kérdés.

mehetek-e valakihez melegítőben beszélgetni? a szomszédhoz bizonyára. (illetve persze szomszédja válogatja...) haverok közé dumálni bizonyára igen. (illetve kérdés, hogy lesz-e ott olyan, akinek jobban ki akarom csípni magam...) a főnökhöz megbeszélésre vszínűleg nem. (bár attól függ, milyen a viszony, milyen a szitu...) egy nyilvános beszélgetésre a tévéstúdióba bizányra nem. (kivéve, ha sport vagyok és ez az "egyenruhám"... :-) stb.

"Elképzelem, ahogy valaki a hibás leírásán megsértődik és kikéri magának, ő igenis járt iskolábaN."

ugye, hogy nehéz elképzelni ilyen félreértéses szitukat? na pont ezért nem zavartatja magát a nyelv sem az "összekeverés" miatt. :-)

---

"Én eléggé nyelvtannáci vagyok"

az jó...

"sok ember esetében ettől sokkal súlyosabb"

(vigyázz, mert nyelvjárásnácik bele fognak kötni, hogy "helyesen" ENNÉL... :-)

"külön írják az igekötőt az igétől"

vagy pl. egy másik igekötős ige: "külön írják" XD

"rossz helyre teszik a kérdő szócskát"

vagy különírják a "kérdőszócskát"...

"nem veszi a fáradtságot, hogy online helyesen írjon."

helyesen: fáradságot :-P

2021. nov. 9. 12:43
 13/43 anonim ***** válasza:
73%
Eléggé zavaró. Ezt iskolába mindenkinek meg kellett volna tanulnia.
2021. nov. 9. 12:52
 14/43 anonim ***** válasza:
#12: Jogos! Egy pont oda! :D
2021. nov. 9. 13:07
 15/43 BringaManó ***** válasza:
82%

„"...amikor egy magyar anyanyelvű Messengeren..."

...amikor egy magyar anyanyelvű a Messengeren...”

hát öö... érdekes kérdés, szerintem nem véletlenül nem tette oda: ezek az eszközök szeretnek köznevesülni (először legalábbis működésükben, aztán később majd talán írásmódjukban is), figyeld meg:

"beszélgessünk szkájpon!"

"majd átküldöm vájberen..."

stb.

(most direkt fonetikusan írtam)

hasonló a telefonhoz, postához stb.-hez.

fontos, hogy ez nem azt jelenti, hogy általánosan elhagyjuk a névelőjét, hanem kifejezetten ebben spéci helyzetben dobja le magáról, vagyis amikor ebben a módhatározószerű helyzetben van: "hogyan? milyen úton?" megmondom/átküldöm telefonon, faxon, postán – Skype-on, Viberen, Messengeren...

az eredeti mondat kicsit határeset:

"amikor egy magyar anyanyelvű Messengeren, vagy egyéb üzenetküldőkön a helyhatározókat nem tudja helyesen alkalmazni"

valóban ez jó névelővel is. de vajon miért? min múlik ez? a kontextuson, vagy a Messengeren? ugyanez Skype-pal vagy Viberrel is így van? háát, nem annyira... valahogy ez utóbbiak sokkal inkább "telefonosodtak", talán pont azért, mert gyakorlatban is: ezek sokkal telefonszerűbbek, "kommunikációs csatorna jellegűek", így könnyebben átvedlenek módhatározóvá, a Messenger meg mintha egy "felület" lenne, amelyEN beszélgetünk egymással, akár csoportban is. NA DE ÁCSI! Ez valószínűleg csak nálam van így: én kevesebbet használom ezeket telefonnal, többet PC-n. és "a Messengeren" sokszor csoportokkal kpmmunikálok, a Skype-on/Viberen pedig én legtöbbször kétszemélyesben tolom. másoknál ez biztos egészen máshogy van, és lehet, hogy másnál mindhárom teljesen azonos módon működik. nálatok hogy van? :-)

2021. nov. 9. 13:13
 16/43 BringaManó ***** válasza:
48%
#14: Eeeegy??? ;-D
2021. nov. 9. 13:14
 17/43 A kérdező kommentje:

11: én úgy tudtam, hogy felsorolásnál nem muszáj névelőket használni...

Vagy ha igen, akkor elfelejtetted teljesen kijavítani: "... a Messengeren, vagy az egyéb üzenetküldőkön ..."

!?

2021. nov. 9. 13:19
 18/43 A kérdező kommentje:
15: Köszönöm! :)
2021. nov. 9. 13:22
 19/43 BringaManó ***** válasza:
48%

háát, ez a felsorolásos dolog is érdekes... ezt még nem hallottam, illetve hát inkább egy megfigyelés lehet, hogy felsorolásban könnyen lehagyják a névelőt – és ha választékos szöveget gondoz az ember, akkor szépen vissza is pakolja...

de ez a messengeres eset inkább ez a módhatározói használat, és amiatt esett le a névelő. (tehát a vagy-os kiegészítés nélkül sem kéne oda névelő)

2021. nov. 9. 13:28
 20/43 BringaManó ***** válasza:

#12 korr.:

kivéve, ha sport vagyok

kivéve, ha sportoló vagyok

2021. nov. 9. 14:01
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!