Úgy éreztem, hogy... kezdetű mondat mikor lehet pozitív kicsengésű?
Például:
Úgy éreztem, hogy sikerül.
én itt arra gondolok, hogy negatív a vége (Úgy éreztem, hogy sikerül, de mégsem sikerült.)
Úgy éreztem, hogy sikerülni fog.
Itt is elsősorban arra gondolok, hogy nem sikerült, de ebben az esetben szerintem jobban lehet pozitív is a vége, mint az előzőnél. (Úgy éreztem, hogy sikerülni fog, és sikerült is.)
Ti mit gondoltok?
Ha azt akarod mondani, hogy úgy érezted, hogy sikerülni fog, és tényleg sikerült is, akkor így mondd:
Éreztem, hogy sikerül(ni fog).
Ha az "úgy éreztem" után valamilyen jövőre utaló formát használsz, akkor abban benne lehet a kétség is. Ha múlt időt használsz, akkor kicsit biztosabbnak érződik a kimenetel.
- Úgy éreztem, hogy sikerül.
A jelen idő is utalhat jövőre, ezért olyan, mintha egy akkori tippet, reményt fejezne ki. (..Sikerül majd.)
Talán nem is pozitív vagy negatív, inkább a tényleges helyzethez képesti bizonytalanság van az ilyen mondatokban.
Köszi, tehát az Úgy éreztem + jelen/jövő idő
kétesélyes
Viszont ha:
Azt hittem, hogy sikerül/sikerült/sikerülni fog.
Ez azt jelenti, hogy nem sikerült, ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!