Egy matematikai formulára szeretnék választ kapni. Létezhet-e olyan pozitív egész négyzetes szám, amely másik két pozitív egész 4. hatványra emelt szám összege? Tehát: a^4 + b^4 = c^2 Összeadás, nem kivonás!!!
Első ránázásre annyi biztosan elmondható, hogy c nem lehet négyzetszám, mert ha c=k^2, akkor a^4+b^4=k^4, ennek pedig nincs pozitív egész megoldása; már korábban is ismert volt, hogy ennek az egyenletnek nincs megoldása, de már az ilyen alakú egyenletek esetén a Fermat-Wiles-tételre szoktunk hivatkozni.
Beírtam a WolframAlphába, és nem adott ki egész eredményt. Azt nem tudom, hogy azért nem, mert nincs megoldása, vagy csak nem volt kedve kiírni, szóval ez önmagában nem jelent semmit.
Szerintem nincs megoldása.
Nézzük itt a 13. pontot:
Jobb oldalon négyzetszámot szeretnénk, úgy, a és b pozitív egész, tehát a szorzó tényezők különböző egész számok, melyeknek különbsége 2*gyök(2)*a*b ... és nincsenek ilyen különbségű egész számok.
Utánanéztem.
Valóban nem létezik megoldása az egyenletek.
Köszönöm mindenkinek a segítségét!
Megjegyzés: ahogy írtad, az "a^4 + b^2 = c^4" egyenletnek is csak triviális megoldásai vannak egészekben. A Freud-könyvben is így van bebizonyítva a Fermat-tétel n=4-re, de aztán a fejezet végén kitűzi feladatnak azt, amit te kérdeztél (7.7.5. b,):
Ez így kétféle különböző bizonyítást ad a Fermat-tételre n=4 esetén (bár ezek nagyon hasonlóak).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!