Melléült vagy mellé ült? Mikor melyik a helyes?
"Viszont ha melléül-t írok, az már félreérthető"
Ugyanis van egy másféle, plusz jelentése. Olyan, mint pl. a mellélő, mellétrafál, stb. Ezeknek is saját külön, enyhén negatív jelentésárnyalatuk van.
Igekötők képesek új jelentést adni az eredeti igének, pl. mellébeszél.
- Alig hallani valamit, mert a mikrofon mellé beszél. (névszó+névutó+ige, a névutó határozói szerepkörben)
- Őszintének tűnik, de valójában mellébeszél. (igekötős ige)
A melléáll nem jelentheti azt, hogy fizikailag odaáll mellé?
Pl. János a teraszon áll. Éva odamegy és melléáll.
Greta Thunberg: Ez is egy vélemény. Ellenben a helyesírás az általános iskolai tananyag. Nem lexikonokat kell megtanulni szóról-szóra. Elipszilonos jé... az csak elipszilon. Tudod, volt nekem egy ismerősöm, neki gondjai voltak hogy mikor j és mikor ly. Ő megoldotta úgy, hogy mondjuk leírta a muszáj szót, de így: muszály /j. Biztos, ami biztos alapon.:D
Nem értek egyet az egyszerűsítéssel, mert nézz szét itt az oldalon, így is siralmas egyesek helyesírása. és nem az elütésekről beszélek most. Azzal együtt nem értem, hogy miért érvelsz a reform mellett, hiszen a te írásodban egyetlen hiba sincs.:)
Azon viszont elcsodálkozom, mikor valaki azt írja magáról, hogy ilyen-olyan diplomája van, de a helyesírása az katasztrófa. Hogy végezte el az általános iskolát?
Kérdező: Nem értem, mi a gondod? A linken tökéletesen érthetően le van írva, hogy a melléáll az azt jelenti, hogy kiáll valaki vagy valami mellett. Tehát nem, nem jelentheti azt, hogy odaáll valaki mellé.
Azért gondoltam, mert a melléül is jó mellételepszik értelemben, bár félreérthető.
Ez alapján a melléáll is jó lehet.
Nem bírtam ki, rákérdeztem az e-nyelven:
Bár lehet, nem úgy értették, ahogy én szerettem volna :)
A 36-os link igekötőkre vonatkozik. A 33-as viszont egyértelműen leírja:
"Az írásmód attól függ, hogy igekötőként vagy határozószóként tekintünk a “mellé(-)” tagra."
A helyhatározószó gyakran konkrét helyre vonatkozik, az igekötők viszont gyakran saját jelentésárnyalatot hordoznak. De ezt már leírtuk fentebb.
Akkor inkább így helyes:
János a teraszon áll. Éva odamegy és mellé áll.
A válaszolók egyvalamiről elfeledkeztek. Hogy mindkettő helyes.
1. János a kanapén ül, Éva melléül.
2. János a kanapén ül, Éva mellé ül.
Annyi a különbség, hogy a második mondatban hangsúlyos a "mellé". Ki akarjuk hangsúlyozni, hogy Éva János mellé ül, nem pedig Károly mellé (aki szintén a kanapén ül).
János a kanapén ül, Éva János mellé ül. Ebben az esetben a "mellé" csak névutó lehet. Csakhogy János már korábban szerepelt a mondatban, ezért a nevét felesleges még egyszer leírni. De ha kiveszed a második "János"-t, a "mellé" már úgy hangzik, mintha igekötő lenne. Szerintem ez zavarta meg az embereket. Szóval mindkettő helyes, csak a hangsúlyozás kicsit más.
Kérdező, az utolsó mondatodat így írnám: János a teraszon áll, Éva odamegy és melléáll. Nekem így logikusabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!