Melléült vagy mellé ült? Mikor melyik a helyes?
Köszönöm! :)
János mellé telepedett.
Ez a mondat akkor kétértelmű?
1. János az alany. János valaki mellé telepedett. (ebben az esetben lehetne talán: János mellételepedett. ?)
2. Valaki - előzményekből kiderül, kicsoda - János mellé telepedett.
Jó a kérdés...:)
Szerintem, ha így írod, hogy János mellé telepedett akkor abban benne van már, hogy valaki a János mellé telepedett.
Megfogtál most, és kikerestem,itt van ez:
Eszerint ugye igekötős ige a mellételepedett,tehát egybe kell írni, mert ha az igekötő az ige előtt áll, akkor egybe, ha az igekötő az ige után áll, akkor külön kell írni.
A 2--es számúban pedig rendben van, Éva (:D) János mellé telepedett. Mert itt már helyhatározó szó a mellett.
Legalábbis annak idején még így tanultam, valószínűleg régebben, mint te, ezért lehetséges, hogy meg fogom venni a legújabb helyesírási szótárt.:D
Plusz kihagytam egy vesszőt...:S
Jav:Szerintem, ha így írod, hogy János mellé telepedett, akkor abban benne van már, hogy valaki a János mellé telepedett.
Na így rendben a vessző.
Nem akarom bonyolítani, de ha olyan szerkezet van, hogy mellé+ültet, ott a mellé nem igekötőnek számít, hanem névutónak, ugye?
János valakit valaki mellé ültet.
A kanapén Éva ül. János a most érkező vendéget (Éva) mellé ülteti.
Vagy működhet az is bizonyos mondatokban, hogy melléülteti?
:)
Hülyén írtam
A kanapén Éva ül. János a most érkező vendéget mellé ülteti (= Éva mellé ülteti).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!