Melyik helyes? Mindennap vártam, hogy eljössz. Mindennap vártam, hogy (el)gyere.
Mindkettő helyes.
Az első esetben a kihagyott kötőszó a kulcs: mindennap vártam (arra), hogy eljössz.
5, alapvetően igen, de itt lehet helyes az egybeírás is. Egybenírva a mindennap időhatározó, kvázi naponta. Naponta várom, hogy elgyere - ez is helyes forma.
Minden nap (az év összes napján, minden egyes nap) várom, hogy elgyere - ez is helyes, de picit más a jelentésbeli különbség.
Hogy melyik verzió a helyes, az inkább a szövegkörnyezetből derül ki. Ha rendszeres a látogatás és újra és újra várom, akkor mindennap; ha messze van és nem tudom, mikor jön, vagy jön e valaha, de azért én várok rá, akkor a "minden nap várom" helyes forma.
mindennap / minden nap:
#6: tévedés, csak akkor írjuk külön, ha a nap főnévi értelemben van, pl.:
"a munkahelyemen minden nap egy kínszenvedés"
"80 fölött minden nap ajándék"
határozószóként mindig egybeírandó, pl.:
"a munkahelyemen minden nap szenvedek"
"80 fölött minden nap sétálj fél órát"
én amúgy meg sem tudom élesen különböztetni az általad írt két határozószói jelentést ('naponta' / 'minden egyes napon'), de mindegy is, mindkét (határozószói) értelemben egybeírandó.
- - - - -
az ejtés nem mindig esik egybe a kifejezés helyesírásával: ha nagyon hangsúlyozni akarom, hogy 'minden egyes napon' (pl. ha ingerülten, erőteljesen mondom), akkor minden szó elejét megnyomom, és így a mindennap-ot is "széthangsúlyozom":
[aposztrófot írok a hangsúlyos szótagok elé]
„'Minden'nap 'megpróbálom, és 'mégsem sikerül!”
„'Miért kell 'minden'nap 'ezzel 'nyaggatnod?!”
emiatt sajnos sokan eltévesztik a helyes írásmódot (még olyankor is, amikor tanácsot adnak másnak...)
vö. [link]
stb.
(az általános bizonytalanságot már az is jól mutatja, hogy mennyi ilyen kérdés van az e-nyelven...)
Valahol belezavarodtál az egybe-különbe a példáidnál, de ugyanarról beszélünk. :)
A harmadik linked lényegében ugyanazt írja, amit én a korábbi kommentemben. A mindennap időhatározó, míg különírva az összes, mimdegyik napról van szó.
a példáimat valóban elbénáztam, kösz, hogy szóltál!
helyesen:
határozószóként mindig egybeírandó, pl.:
"a munkahelyemen mindennap szenvedek"
"80 fölött mindennap sétálj fél órát"
---
ha te vagy a #6-os, akkor ezekkel van gondom:
"alapvetően igen, de itt lehet helyes az egybeírás is."
dehogyis, a poszt (és a szavazás) összes mondatában időhatározó (tehát határozószó –> egybeírás).
"Minden nap (az év összes napján, minden egyes nap) várom, hogy elgyere - ez is helyes, de picit más a jelentésbeli különbség."
Nem helyes, ebben a mondatban egyértelműen időhatározó – így egyértelműen egybeírandó.
"Hogy melyik verzió a helyes, az inkább a szövegkörnyezetből derül ki."
Lehet ilyen speciális eset, de általában van annyi egyéb mondatrész egy mondatban, amiből kiderül, hogy ez határozó-e vagy nem... (amikor nem határozó, akkor lehet alany/tárgy/birtokos jelző...)
"Ha rendszeres a látogatás és újra és újra várom, akkor mindennap; ha messze van és nem tudom, mikor jön, vagy jön e valaha, de azért én várok rá, akkor a "minden nap várom" helyes forma."
Egy csudát! Ez az a két jelentés, amire azt írtam, hogy nem egészen értem a különbséget – de azt is erre írtam, hogy mindegy is a különbség, mert mindkét esetben egybeírandó (hiszen mindkét esetben határozószó).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!