Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy kéne mondani? Azt hittem,...

Hogy kéne mondani? Azt hittem, sajnáltad, hogy eladtuk a vidéki házat. Azt hittem, sajnálod, hogy eladtuk a vidéki házat.

Figyelt kérdés

A ház több éve lett eladva, és az illető se most, se akkor nem sajnálta.

Ha pl. így mondom:

Azt hittem, sajnáltad, amikor eladtuk a vidéki házat.

Ezt csak egyféleképpen lehet, de a fenti mondatot ti hogy mondanátok?

2020. aug. 9. 15:06
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:

Igen, a 14-es

Én is arra gondoltam, hogy jobb múlt idővel, mivel már nincs meg a ház (hiába sajnálja is akár a jelenben is)

2021. márc. 1. 00:01
 22/29 BringaManó ***** válasza:
100%

Nagyszerű!!! Akkor itt ragadom meg a remek alkalmat:

Átmentél a vizsgán, mostantól ÉRETT ANYANYELVI BESZÉLŐ vagy, nincs szükség rá többé, hogy kétségek közt vergődj, hogy így-e, avagy úgy. Amit mondasz, az ezentúl azt jelenti, amire gondolsz – vagy ha esetleg nem, akkor nem jól gondoltad – de mindenképpen jól mondtad! Megtanultál magyarul! Hurrá!

(A "Helyesírás" topikot pedig a nehéz – de csak átmeneti – nyelvtanulási időszak után végre visszakapják a helyesírási kérdések. Köszönjük szíves türelmüket! :-)

2021. márc. 1. 00:15
 23/29 anonim ***** válasza:
#22: A kérdezőnek egyértelműen OCD-je van, és a halála napjáig fogja írogatni, kiemelgetni ezeket a kérdéseket.
2021. márc. 1. 12:45
 24/29 A kérdező kommentje:

#23: nincs OCD-m

Viszont újraolvastam megint a kérdést, és valami eszembe jutott. Ezt írtam a 12-ben:

Amikor pakoltuk ki a bútorokat a vidéki házból, akkor egy pillanatra azt hittem, sajnálod, hogy eladtuk a házat.

Amikor pakoltuk ki a bútorokat a vidéki házból, akkor egy pillanatra azt hittem, sajnálod, hogy eladJUK a házat.

ez működhet így, ha az eladás kb. egy időben volt a kipakolással, vagy az eladás hivatalosan még meg sem történt a kipakolás idején?

:)

2022. szept. 6. 11:23
 25/29 anonim ***** válasza:
#24: Nincs _diagnosztizálva_ az OCD-d.
2022. szept. 6. 12:18
 26/29 A kérdező kommentje:
Mindegy, de az utolsó kérdésemet nézd meg azért kérlek :)
2022. szept. 6. 17:10
 27/29 Pelenkásfiú ***** válasza:
100%

"Azt hittem, sajnáltad, hogy eladtuk a vidéki házat."

Eddig úgy gondoltam, hogy rosszul érezted magad a ház eladása után. Ezek szerint mégsem?

"Azt hittem, sajnálod, hogy eladtuk a vidéki házat."

Eddig úgy gondoltam, hogy rosszul érzed magad a ház eladása miatt. Ezek szerint mégsem?

"Azt hittem, sajnáltad, amikor eladtuk a vidéki házat."

Azt hittem, hogy rosszul érezted magad a ház eladásakor. (Azt nem tudom, hogy utána/azóta hogyan változott.)

2022. szept. 7. 09:15
 28/29 BringaManó ***** válasza:

#24: mindkét esetben jó, mivel a magyarban a jelen időt használjuk a jövő idő kifejezésére is, és ez ilyen "realatív jövő idő" esetén is áll, vagyis ez nálam oké:

"Amikor karácsonykor pakoltuk ki a bútorokat a vidéki házból, akkor egy pillanatra azt hittem, sajnálod, hogy szilveszterkor eladjuk a házat."

2022. szept. 7. 09:36
 29/29 A kérdező kommentje:

Köszi! :)

Viszont ha a kipakolás előtt már megtörtént az eladás, akkor "eladtuk": Amikor pakoltuk ki a bútorokat a vidéki házból, akkor egy pillanatra azt hittem, sajnálod, hogy eladtuk a házat.

2022. szept. 7. 09:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!