Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy kéne mondani? Azt hittem,...

Hogy kéne mondani? Azt hittem, sajnáltad, hogy eladtuk a vidéki házat. Azt hittem, sajnálod, hogy eladtuk a vidéki házat.

Figyelt kérdés

A ház több éve lett eladva, és az illető se most, se akkor nem sajnálta.

Ha pl. így mondom:

Azt hittem, sajnáltad, amikor eladtuk a vidéki házat.

Ezt csak egyféleképpen lehet, de a fenti mondatot ti hogy mondanátok?

2020. aug. 9. 15:06
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
74%
Mindkét változat jó
2020. aug. 9. 15:25
 2/29 anonim ***** válasza:
100%
a kettő nem ugyan azt jelenti, szövegkörnyezettől függ
2020. aug. 9. 16:32
 3/29 A kérdező kommentje:
Melyik mit jelent pontosan?
2020. aug. 9. 19:20
 4/29 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ mikorra vonatkozik. Ha eladáskor nem sajnálta, akkor múlt idő. Ha most, akkor jelen idő.

Írod hogy soha nem sajnálta, oké, de te melyikre gondoltál, mikorra hitted hogy sajnálja, régre vagy mostra? Ettől függ melyiket használod.

2020. aug. 9. 19:38
 5/29 BringaManó ***** válasza:
75%

"Melyik mit jelent pontosan?"

Gondolom, hogy van erről egy elképzelésed. Szerinted a többieknek mást jelent?... Neked mit? Meg tudod fogalmazni?

2020. aug. 9. 22:59
 6/29 A kérdező kommentje:

Jogos, de az "azt hittem, sajnálod" változatot múltra vonatkozva nem lehet használni? (Hasonlóképpen, mint: Akkor azt hittem, szeretsz).

Esetleg ha hozzáírok egy múltbeli időt?

Amikor aláírtuk a szerződést, azt hittem, sajnálod, hogy eladtuk a vidéki házat. - és ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy most is sajnálja.

Vagy ez is jobb "sajnáltad"-dal?

2020. aug. 10. 00:40
 7/29 BringaManó ***** válasza:

@"Akkor azt hittem, szeretsz."

ehhez akkor hasonlítana, ha az egész dolog, amit "hittél" – vagyis a mondatnak az a teljes része, ami az "azt hittem" után jön –, jelen időben lenne:

"Azt hittem, sajnálod, hogy eladJUK a vidéki házat."

---

"Amikor aláírtuk a szerződést, azt hittem, sajnálod, hogy eladtuk a vidéki házat."

ha arra gondolsz, hogy a szerződés a szóban forgó eladásról szólt, tehát ha az "aláírtuk" és az "eladtuk" ugyanakkor van, akkor az eladásnak sajnos jelen időben kéne lennie.

amit te írtál, az olyan, mintha három időpont lenne:

most,

korábban az első három tagmondat,

és annál is korábban a negyedik.

(vagyis a szerződés az nem az eladásról szól, hanem valami másról, ami az eladás után történt)

én így érzem legalábbis. te máshogy?... (mert akkor lehet, hogy bennem van a hiba...)

2020. aug. 10. 10:24
 8/29 A kérdező kommentje:

Igazad van, tényleg három időpont lenne így.

Amikor aláírtuk a szerződést, azt hittem, sajnáltad, hogy eladtuk a vidéki házat. ez akkor így sem jó, ugye?

2020. aug. 10. 17:47
 9/29 A kérdező kommentje:
Amikor aláírtuk a szerződést, azt hittem, sajnáltad, hogy eladjuk a vidéki házat. - és ez sem
2020. aug. 10. 19:31
 10/29 BringaManó ***** válasza:

ha neked jó, akkor nem akarnálak lebeszélni róla. :-)

(én – ha csak ennyit olvasnék – azt gondolnám, hogy nem egészen tud magyarul, aki így írja... de tévedhetek, nem kell, hogy mindig igazam legyen... vannak más dolgok is a nyelvben, amik nem tetszenek, másnak meg természetes. :-)

2020. aug. 11. 00:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!