Hogy kéne mondani? Azt hittem, sajnáltad, hogy eladtuk a vidéki házat. Azt hittem, sajnálod, hogy eladtuk a vidéki házat.
A ház több éve lett eladva, és az illető se most, se akkor nem sajnálta.
Ha pl. így mondom:
Azt hittem, sajnáltad, amikor eladtuk a vidéki házat.
Ezt csak egyféleképpen lehet, de a fenti mondatot ti hogy mondanátok?
És ha ezt mondom:
Amikor pakoltuk ki a bútorokat a vidéki házból, akkor egy pillanatra azt hittem, sajnálod, hogy eladtuk a házat.
Ez így jó lehet? :)
Vagy a "sajnáltad" (is) jó?
ha egyidejűség van (vagyis: egy időben van az "azt hittem" és a "sajnálod"), akkor szerintem nem jutna eszébe egy anyanyelvűnek sajnáltad-dal mondani, úgyhogy nem értem a kérdést...
(persze lehetne előidejűség is, pl. valami nyakatekert körítést lehetne írni hozzá, ami arról szólna, hogy a pakoláskor megláttam valamit (doksit? fotót?), amelyből azt gondoltam, hogy _korábban_ sajnáltad, de ez csak egy pillanatig tartott, mert aztán megláttam egy másik dolgot is, amiből kiderült, hogy már korában sem sajnáltad...... de azt hiszem, nem erre gondoltál :-)
Nem erre gondoltam valóban :)
De ha pl. a jelenben hiszem ezt?
- Milyen jó, hogy tavaly eladtuk a házat! Nincs vele több gond.
- Azt hittem, sajnáltad, hogy eladtuk.
Ez így működhet, vagy ide is inkább "sajnálod" a jó?
ha mostani sajnálatról (pontosabban az iménti ujjongás előtti pillanatról) van szó, akkor természetesen jelen
[= 'mostanáig azt hittem, hogy sajnálod (a mai napig)'],
ha egy régi (pl. eladáskori) sajnálat a téma, akkor természetesen múlt
[= 'mostanáig azt hittem, hogy sajnáltad még akkor, tavaly'],
és továbbra sem gondolom, hogy ez egy magyar anyanyelvűnek gond lenne.
az adott szituban inkább az elsőnek van értelme
Igazad van, ez így logikus, ahogy írtad. Amúgy létezhet olyan helyzet, amikor jó lehet ez is, ugye: azt hittem, sajnáltad, hogy eladjuk a házat
?
Tehát "eladjuk" szerepel a mondatban
És ha ezt mondom:
Azt hittem, sokat jelent(ett) neked az a ház.
Az előző párbeszédhez kapcsolódva melyiknek van több értelme? Ide a múlt idő (jelentett) is jó lehet?
az "előző párbeszéd" a 14-es?...
szerintem múlttal értelmes, hiszen most már nem a miénk, márpedig "a sokat jelent vkinek" kifejezést arra és akkor szoktuk használni, ami és amikor a birtokában van az illetőnek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!