Mi a különbség a búcsút venni és a búcsút mondani között?
Búcsút venni sok mindentől lehet, de leginkább személytől, és ilyenkor gyakran egy bensőséges búcsúzást jelent.
Búcsút mondani személynek ritkán szoktunk (akkor is inkább egy kevésbé bensőséges búcsúzás, pl. valaki elküldése), inkább más dolognak, pl. egy helyzetnek (jólétnek, szegénységnek), képességnek (betegség miatt), testi kényszernek (gyógyulás miatt) stb. Vagy például egy mosogatószer reklámban nem búcsút veszünk a zsírfoltoktól, hanem búcsút mondunk nekik.
érdekeseket írtok :-)
nekem még egy olyan ugrott be, hogy a "búcsút vesz" szándékos lenne, a "búcsút mond" egy kicsit kevésbé (búcsút mondhat a gazdagságnak, búcsút kell mondania az helikopterének).
talán.
(de lehet használni fordítva is, ez nem nagyon pregnáns különbség, csak egy benyomás...)
A búcsút venni, úgy értelmezem, hogy cselekvéssel teszi mint pl.:ölelés.
A búcsút mond pedig, hogy szóval teszi.
Bucsút mondani szoktam, amikor per pillanat eltávolodunk egymástól, de majd találkozunk még.
Búcsút venni egy temetésen szoktam az elhunyttól. És soha többet nem találkozunk.
érdekes, hogy már a második válaszban jön elő ez a "végleges / nem végleges" dolog.
nekem az sem lenne furcsa, hogy pl. "A kapuban búcsút vettünk egymástól, és ment mindenki a maga dolgára."
(tkp. még természetesebbnek is hangzik, mint az, hogy "A kapuban búcsút mondtunk egymásnak...")
nem a "_végső_ búcsúra" gondoltok?...
Ezek stiláris formák, szinonimák, rokon értelmű kifejezések.
Pl a szóismétlés elkerülésére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!