Behúzod a kéziféket?
Valószínűsítem, hogy a "behúzom a kéziféket" kifejezés múltja jóval meghaldja a személygépkocsikat. Nem tudom, mi az eredete, régebben pl. ilyen tekerős kézifékek voltak divatban, hát arra se nagyon illik.
Ott van pl. a számítógép billentyűzete. Azt hiszik a maiak, hogy azt direkt arra találták ki, közben meg az írógép másolata. A caps lock például egy ráfordítható kallantyú volt a shiftre, hogy úgy maradjon. Nem viccből van épp fölötte. A nyelvi elemek általában régebbiek, mit maga az eszköz, amire mondják. Ott van pl. a ház (khath) szó, eurázsia szerte számos nyelvcsaládban ismert jó tízezer éve valamiféle lakhelyre, miközben garantáltan semmiféle mai értelemben háznak nevezhető épület még nem létezett, legfeljebb gödör, barlang, ákombákom.
Azt mondja a "fék" szóra az értelemző szótár, hogy már az ugorok is használták ezt a szót, ez a lónak a kantárja, amivel a lovat lassításra bírod. Hol a bánatban voltak bármiféle járművek, mikor már megvolt a fék szó? Fene gondolta volna...
Nem tudom, mi a megoldás, de esélyes, hogy valamikor létezett olyan jármű, amit valóban befelé húzva letett rögzíteni.
A 6. válasz nem olvasható?
Ebben a videóban 27:25-nél látszik, hogy mikor behúzod a fékkart, akkor behúzza a fékpofát is.
https://www.youtube.com/watch?v=9ihF7CO89c4
Az újabbakon is van ilyesmi elrendezés, csak ott már rögzíti is behúzott állapotban.
"A caps lock például egy ráfordítható kallantyú volt a shiftre, hogy úgy maradjon."
Micsodaaa? Hát mutass egy ilyet... Az mindig is egy "gomb" (billentyű) volt, nem találtam másmilyet. Az más kérdés, hogy persze a gombok alatt a mechanika mit csinál, az természetesen mechanikus írógép esetén összefügg(het) a shifttel, de azért senki se úgy képzelje, hogy amikor a titkárnő 50-100 wpm-mel gépel (másodpercenként leüt 5-10 billentyűt), akkor közben kallantyút fordítgat pihenésképpen... :-)
https://www.youtube.com/watch?v=5sTHMXqD9kg
Ezen olyan megoldás van, hogy a shiftlock egy extra gomb a shift szárán, ami beragasztja a shiftet. Nem tudom hogy a 11-es erre gondolt-e, de ez egy elterjedt megoldás volt. Mindenesetre eléggé indokolt, hogy fizikailag közel legyenek.
Amúgy a kérdéssel kapcsolatban meg a 2-es lesz a jó válasz. Tessék elfelejteni, hogy a "be" igekötő csakis irányt jelölhet ("bemegy"). Van neki egy befejezettségre utaló jelentése:
- bemosakszik (nem lesz "beljebb" a bemosakodott orvos)
- bevakol (nem lesz beljebb a bevakolt ház)
- beszámol (nem befelé számol valaki, hanem végigmond)
- berobban (pedig a robbanás maga kifelé zajlik)
- bebikáz, beindít, benéz (nem az abalakon, hanem elhibázik valamit).
A behúz az ilyen zavaró, mert jelenthet irányt IS (pl behúzza a kocsit a garázsba), de jelenthet valami befejezettséget is. Pl a kocsit behúz (vagy betol) azt is jelentheti konkrétan, hogy addig tolja az autót, amíg be nem indul (ha lemerül az akku, akkor be kell tolni a kocsit).
A kézifék behúzása is pont ilyen, nem az irányra utal (befelé húz), hanem a befejezettségre.
#14: igen, világos, ha már mechanikus, akkor összefügg, oké, én is ilyenekre gondoltam.
ha a #11-es is ilyen billentyűre gondolt (és a "mögötte" lévő mechanikára), akkor bocs, félreértettem.
A lovaskocsitól származik a behúzom kifejezés. Ott függőlegesen áll a kar és valójában magad felé húzod. Ha az ember teste,lakása, autója ...stb.. felé történik a mozgás, akkor azt általában "be" előtaggal mondjuk.
- Beburkol (étel)
- Behúz neki (ököllel)
- Behúz, kézifék
- Beinvitál (lakás)
Üdítő kivétel ezek közül a "beszarik" ez távolodik az ember testétől, de az alsógatya megfogja.
:D
#17-es
Voltaképp a kézifék pofái a legtöbb járgánynál nem befelé mozdulnak, hanem kifelé. (hátsó keréknél a dobfék)
"ez a lónak a kantárja, amivel a lovat lassításra bírod."
Ez jó gondolat, ott tényleg be kellett húzni a ló szájába (ha jól tudom), vagy legalábbis magam felé húzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!