Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Behúzod a kéziféket?

Behúzod a kéziféket?

Figyelt kérdés
Nem inkább, "felhúzod a kéziféket" lenne a helyes? Honnan jön a "behúzom"?

2020. aug. 3. 17:56
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűsítem, hogy a "behúzom a kéziféket" kifejezés múltja jóval meghaldja a személygépkocsikat. Nem tudom, mi az eredete, régebben pl. ilyen tekerős kézifékek voltak divatban, hát arra se nagyon illik.

Ott van pl. a számítógép billentyűzete. Azt hiszik a maiak, hogy azt direkt arra találták ki, közben meg az írógép másolata. A caps lock például egy ráfordítható kallantyú volt a shiftre, hogy úgy maradjon. Nem viccből van épp fölötte. A nyelvi elemek általában régebbiek, mit maga az eszköz, amire mondják. Ott van pl. a ház (khath) szó, eurázsia szerte számos nyelvcsaládban ismert jó tízezer éve valamiféle lakhelyre, miközben garantáltan semmiféle mai értelemben háznak nevezhető épület még nem létezett, legfeljebb gödör, barlang, ákombákom.

Azt mondja a "fék" szóra az értelemző szótár, hogy már az ugorok is használták ezt a szót, ez a lónak a kantárja, amivel a lovat lassításra bírod. Hol a bánatban voltak bármiféle járművek, mikor már megvolt a fék szó? Fene gondolta volna...

Nem tudom, mi a megoldás, de esélyes, hogy valamikor létezett olyan jármű, amit valóban befelé húzva letett rögzíteni.

2020. aug. 4. 03:47
 12/21 anonim ***** válasza:

A 6. válasz nem olvasható?

Ebben a videóban 27:25-nél látszik, hogy mikor behúzod a fékkart, akkor behúzza a fékpofát is.

https://www.youtube.com/watch?v=9ihF7CO89c4

Az újabbakon is van ilyesmi elrendezés, csak ott már rögzíti is behúzott állapotban.

2020. aug. 4. 06:49
 13/21 BringaManó ***** válasza:
16%

"A caps lock például egy ráfordítható kallantyú volt a shiftre, hogy úgy maradjon."

Micsodaaa? Hát mutass egy ilyet... Az mindig is egy "gomb" (billentyű) volt, nem találtam másmilyet. Az más kérdés, hogy persze a gombok alatt a mechanika mit csinál, az természetesen mechanikus írógép esetén összefügg(het) a shifttel, de azért senki se úgy képzelje, hogy amikor a titkárnő 50-100 wpm-mel gépel (másodpercenként leüt 5-10 billentyűt), akkor közben kallantyút fordítgat pihenésképpen... :-)

https://www.youtube.com/watch?v=5sTHMXqD9kg

[link]

2020. aug. 4. 10:21
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Ezen olyan megoldás van, hogy a shiftlock egy extra gomb a shift szárán, ami beragasztja a shiftet. Nem tudom hogy a 11-es erre gondolt-e, de ez egy elterjedt megoldás volt. Mindenesetre eléggé indokolt, hogy fizikailag közel legyenek.

2020. aug. 4. 14:01
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy a kérdéssel kapcsolatban meg a 2-es lesz a jó válasz. Tessék elfelejteni, hogy a "be" igekötő csakis irányt jelölhet ("bemegy"). Van neki egy befejezettségre utaló jelentése:

- bemosakszik (nem lesz "beljebb" a bemosakodott orvos)

- bevakol (nem lesz beljebb a bevakolt ház)

- beszámol (nem befelé számol valaki, hanem végigmond)

- berobban (pedig a robbanás maga kifelé zajlik)

- bebikáz, beindít, benéz (nem az abalakon, hanem elhibázik valamit).

A behúz az ilyen zavaró, mert jelenthet irányt IS (pl behúzza a kocsit a garázsba), de jelenthet valami befejezettséget is. Pl a kocsit behúz (vagy betol) azt is jelentheti konkrétan, hogy addig tolja az autót, amíg be nem indul (ha lemerül az akku, akkor be kell tolni a kocsit).

A kézifék behúzása is pont ilyen, nem az irányra utal (befelé húz), hanem a befejezettségre.

2020. aug. 4. 14:44
 16/21 BringaManó ***** válasza:
100%

#14: igen, világos, ha már mechanikus, akkor összefügg, oké, én is ilyenekre gondoltam.

ha a #11-es is ilyen billentyűre gondolt (és a "mögötte" lévő mechanikára), akkor bocs, félreértettem.

2020. aug. 4. 17:31
 17/21 A kérdező kommentje:
Felvetettem egy oktatónak is ezt a kérdést, ezt hallgassátok meg. Próbálom jól visszaadni a mondatait: "Rögzítőféket. A rögzítőféket húzod be a karral hülyegyerek". _:DD És belegondolva, tényleg! Annak volt igaza, aki szerint nem a kézifék karra vonatkozik a "behúzás", hanem amit az működtet.
2020. aug. 9. 02:39
 18/21 anonim ***** válasza:
63%

A lovaskocsitól származik a behúzom kifejezés. Ott függőlegesen áll a kar és valójában magad felé húzod. Ha az ember teste,lakása, autója ...stb.. felé történik a mozgás, akkor azt általában "be" előtaggal mondjuk.

- Beburkol (étel)

- Behúz neki (ököllel)

- Behúz, kézifék

- Beinvitál (lakás)

Üdítő kivétel ezek közül a "beszarik" ez távolodik az ember testétől, de az alsógatya megfogja.

:D

2020. aug. 9. 12:21
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

#17-es

Voltaképp a kézifék pofái a legtöbb járgánynál nem befelé mozdulnak, hanem kifelé. (hátsó keréknél a dobfék)

2020. aug. 9. 12:23
 20/21 anonim ***** válasza:
66%

"ez a lónak a kantárja, amivel a lovat lassításra bírod."

Ez jó gondolat, ott tényleg be kellett húzni a ló szájába (ha jól tudom), vagy legalábbis magam felé húzni.

2020. aug. 10. 01:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!