Behúzod a kéziféket?
Őőőőő....
Pontosan mit is húzol fel ?
Szerintem nem a kéziféket, csak a működtető karját.
Aztán utána jön a bowden, amit húzol a karral.
Aztán utána meg jönnek a fékbetétek, amit szétnyitsz. Tehát nem felhúzod.
Más kocsiknál meg összezárod a fékbetéteket. Nem felhúzod.
Nincs szerencsénk. A Magyar nyelv ilyen, aztán kész.
:)
"Honnan jön a "behúzom"?"
hát van a be- igekötőnek egy kis "megcsinál"/"bekapcsol"/"lezár" hangzása, ld. pl. befejez, bekever, behabar, bevált, beizzít, belehel, bekapcsol, beindít, beélesít, bezár...
ezek hatására érthető – számomra legalábbis –, hogy amikor "bekapcsolod a kéziféket", amikor "rögzíted", "lezárod" a kocsit, akkor azt be igekötővel mondják.
persze lehetett volna máshogy is, de így lett. :-)
Személyes tapasztalat:
KRESZ-en rögzítéssel tanították, oktató behúzást mondott. Hallani se hallottam még úgy, hogy felhúzom a kéziféket, hiába a mozdulat felfelé történik.
2. megválaszolta a kérdést szerintem.
#7 "mi az, hogy "befelé húzzák"? Befelé nyomni kell, nem húzni"
na, ne tetézd... :-)
már miért ne lehetne behúzni valamit? ha te is belül vagy, akkor befelé húzol, nemde (és kifelé nyomsz)...
no persze egy kocsiban nem olyan egyszerű eldönteni, hogy mikor ki van kint meg bent: pl. lehet benyomni a gázpedált, de kinyomni a kuplungot... :-) a benyomott féket meg felengedni... áhh, bonyi ez...
Noha logikusan hangzik amit írtál, vannak olyan szavak a magyar nyelvben, amik együtt használva kifejezéssé alakultak, és ezzel új jelentést hordoznak.
A "behúz" szó a "behúzni a kéziféket" szókapcsolatban nem azt jelenti, hogy a "be" + "húz", hanem egyszerűen így szoktuk meg, így honosodott meg a köznyelvben.
Másik példa: Felveszem a pulcsit. (Nem csak a földről felvenni, hanem belebújni is)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!