Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Behúzod a kéziféket?

Behúzod a kéziféket?

Figyelt kérdés
Nem inkább, "felhúzod a kéziféket" lenne a helyes? Honnan jön a "behúzom"?

2020. aug. 3. 17:56
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
94%

Őőőőő....

Pontosan mit is húzol fel ?

Szerintem nem a kéziféket, csak a működtető karját.

Aztán utána jön a bowden, amit húzol a karral.

Aztán utána meg jönnek a fékbetétek, amit szétnyitsz. Tehát nem felhúzod.

Más kocsiknál meg összezárod a fékbetéteket. Nem felhúzod.

Nincs szerencsénk. A Magyar nyelv ilyen, aztán kész.

:)

2020. aug. 3. 18:35
 2/21 BringaManó ***** válasza:
100%

"Honnan jön a "behúzom"?"

hát van a be- igekötőnek egy kis "megcsinál"/"bekapcsol"/"lezár" hangzása, ld. pl. befejez, bekever, behabar, bevált, beizzít, belehel, bekapcsol, beindít, beélesít, bezár...

ezek hatására érthető – számomra legalábbis –, hogy amikor "bekapcsolod a kéziféket", amikor "rögzíted", "lezárod" a kocsit, akkor azt be igekötővel mondják.

persze lehetett volna máshogy is, de így lett. :-)

2020. aug. 3. 19:07
 3/21 anonim válasza:
100%

Személyes tapasztalat:

KRESZ-en rögzítéssel tanították, oktató behúzást mondott. Hallani se hallottam még úgy, hogy felhúzom a kéziféket, hiába a mozdulat felfelé történik.

2. megválaszolta a kérdést szerintem.

2020. aug. 3. 19:29
 4/21 anonim ***** válasza:
100%
Egyezmenyesen ezt a kifejezest hasznaljuk. Nem minden kocsiban huzod fel, nekem volt olyan autom, ahol ki kellett huzni egy kart, apamnak meg egy gombot kell benyomnia.
2020. aug. 3. 19:59
 5/21 anonim válasza:
#4 Mint a Ford S-Max... ott is inkább kihúzol egy kart.
2020. aug. 3. 20:07
 6/21 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a lovaskocsin volt olyan kialakítású "kézi" fék, amit magad felé kellett húzni.
2020. aug. 3. 21:11
 7/21 A kérdező kommentje:
#3: Nem is kellett hallanod ezt sehol. A kérdés épp az, hogy miért behúzzák a kéziféket, ha valójában nem befelé húzzák, hanem felfelé. Eleve mi az, hogy "befelé húzzák"? Befelé nyomni kell, nem húzni.
2020. aug. 3. 21:47
 8/21 BringaManó ***** válasza:
100%

#7 "mi az, hogy "befelé húzzák"? Befelé nyomni kell, nem húzni"

na, ne tetézd... :-)

már miért ne lehetne behúzni valamit? ha te is belül vagy, akkor befelé húzol, nemde (és kifelé nyomsz)...

no persze egy kocsiban nem olyan egyszerű eldönteni, hogy mikor ki van kint meg bent: pl. lehet benyomni a gázpedált, de kinyomni a kuplungot... :-) a benyomott féket meg felengedni... áhh, bonyi ez...

2020. aug. 3. 23:31
 9/21 anonim ***** válasza:
100%

Noha logikusan hangzik amit írtál, vannak olyan szavak a magyar nyelvben, amik együtt használva kifejezéssé alakultak, és ezzel új jelentést hordoznak.

A "behúz" szó a "behúzni a kéziféket" szókapcsolatban nem azt jelenti, hogy a "be" + "húz", hanem egyszerűen így szoktuk meg, így honosodott meg a köznyelvben.

Másik példa: Felveszem a pulcsit. (Nem csak a földről felvenni, hanem belebújni is)

2020. aug. 4. 01:55
 10/21 A kérdező kommentje:
Jó, már én is belekeveredtem. :D Köszi a válaszokat. Jó éjt!
2020. aug. 4. 02:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!