Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mi az ami kiveri nálatok a...

Mi az ami kiveri nálatok a biztosítékot ha helyesírásról, nyelvhelyességről van szó?

Figyelt kérdés

Nekem a következő "barátságos" rövidítések: pari, burgi, kari, nari, ubcsi stb a paiacon

Aztán korhi, önkormi, naon, meik,

Még fokozom: fürcsi, zuhi. tápis, szopcsi,

A magyar nem tud már csak hülyén vigyorogva gügyögni?

2010. júl. 31. 22:40
1 2 3 4 5 6
 31/56 anonim ***** válasza:
50%

a pont utáni kisbetű nem zavar, én is úgy írok, sokkal gyorsabb, legalábbis nekem. persze csak neten használom így, máshol nem.

ami nagyon zavar:

nem-e

rövidítések

naon-és az a durva, hogy sokan ezt élő beszédben is használják

lol-hát ettől a falra mászok

amikor valaki a nevét dizájnolja, pl Vivi nevű ismerősöm a következőképpen írja a nevét:Wywykeeh. ez az új divat a fiatalok körében

az égető vesszőhibákat már feldolgoztam

sokszor látom:ugy, mindíg, mien, olan(szintén élő beszédben is), fussá

2010. aug. 1. 11:27
 32/56 anonim ***** válasza:
50%
Kerdezo, az "ohgy" az hogy lenne??
2010. aug. 1. 12:50
 33/56 A kérdező kommentje:
ohgy igen hogy elnézést elgépeltem
2010. aug. 1. 13:11
 34/56 anonim ***** válasza:
87%

Egyik barátnőm a barátjának ezt írta msn-en:

Hiánzol maziii!Sziesszz haza! Az iwiw-es adatlapra pedig ezt, az állat rublikához: Scooby bajátom!

Egyébként 25 éves.

Én is idegbajt kapok attól, amikor a szótőhöz "csi" képzőt csapnak. Pl: Fürcsi, napcsi, szemcsi... Még leírni is borzalmas. Nem kellene félvállról venni az anyanyelvünket, sokat elárul egyébként egy nemzet kultúrájáról az, ahogyan az anyanyelvével bánik.

Ezt érdemes megnézni:

http://www.youtube.com/watch?v=oT4CKxZWpeg

és még ezt is:

http://www.youtube.com/watch?v=f1rtNwDdFU0

2010. aug. 1. 13:51
 35/56 anonim ***** válasza:
100%

Az "egyenlőre" Rengeteg ember amikor egyelőre-t akar írni azt írja, hogy egyenlőre, pedig az egy külön szó külön jelentéssel.Engem ez idegesít nagyon:@

20f

2010. aug. 1. 19:19
 36/56 anonim ***** válasza:
100%

"A kérdező kommentje:

Ha valaki ékezetek nélkül ír az nem zavar.. mert annak több oka is lehet... pl. külföldön él és onnan ír nincs magyar billentyűje."

Na ez az, ami tényleg ki tudja verni nálam a biztosítékot. Külföldről írok, és angol billentyűzetem van. Nem kell ahhoz magyar ékezetes billentyűzet, hogy magyarul tudj írni. Írhatsz te ciril betűkkel is angol billentyűzeten. A vezérlőpultban be kell állítani a szövegbeviteli nyelveket annyi az egész.

2010. aug. 1. 22:57
 37/56 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó: ezt a funkciót valószínűleg nem ismerik. (Én se, és mac-em van.)

Aki szerint az "előre is köszönöm" parasztság, fejtse ki legyen szíves az okát, komolyan érdekel! Én sokszor használom, amikor egy kicsit hivatalosabb jellegű levelet kell írnom, és nem tudom normálisan lezárni.

Nyilván arra gondoltál, hogy parasztság megköszönni valamit, amit meg sem kaptam, így elvileg nem is biztos hogy fogok, ezzel viszont rákényszerítem. De itt általában olyan dolgokról van szó, ha csak vároma válaszát, vagy a jelentkezését, hogy ÉN dolgozhassak neki, vagy az instrukciókat, hogy amit én melóztam NEKI, minél jobban megfeleljen, meg ehhez hasonlók.

Szóval nyilván nem szoktam olyat írni, hogy "Bocsi, le vagyok égve kicsit, de szeretnék egy házimozirendszert, tudnál adni félmillát? Majd megadom! Előre is köszi!"

A kérdésre: Azt se tudom, hol kezdjem.. Talán azzal, hogy a kérdésben felsorolt szavak nagy része (puszcsi, telcsi, foscsi, ilyenek) senem helyesírási, senem nyelvhelyességi hibák. Nem védeni akarom, engem is idegesít pár dolog ezek közül, de ezek egyszerűen nem hibák, hanem inkább a szlengnek egy 21. századi, netes generációhoz kapcsolódó elkorcsosult vállfaja (válfaja?).

Az elgépelés sem helyesírási hiba. De a gépelési hibával sem azonos, mert más ha félrenyomok egy billentyűt és nem veszem észre, és más, ha valaki következetesen szóközt üt a mondatvégi írásjel elé, vagy utána sem rak, vagy kettőt rak de nem érdekli, vagy minden szót elír, de gondolja így is megértjük..

Ami viszont tényleg helyesírási hiba, annak nagyjából mindegyikétől rohamot kapok. Csak hogy néhányat emeljek ki.. az összetett szavak különírása például, ami hihetetlen mértéket ölt, és mindenki szarik rá (meg úgy általában a helyesírása) "Mobil telefon feltöltés" meg "lakás felújítás" de olyat is láttam, hogy "ár ajánlat", de ezekkel dunát lehetne rekeszteni.

Amit még kiemelnék, amikor az igekötőt nem a hozzá tartozó igével, hanem a segédigével írják egybe. Pl. "megtudom csinálni".

De a lehetőségek száma végtelen, a diszlexiásak igen kreatívak:) (Oké, rájuk pont nem haragszom, mert nem tehetnek róla.)

Ja és a nyelvhelyességi hibák.. mostanában az őrjít meg, amikor a mivel és az ezért egy mondatban szerepel. Nem hallottam még soha erre vonatkozó szabályt, de úgy érzem, fölösleges egyszerre (mint a de viszont). "Mivel éhes vagyok, ezért eszem" Hát nem szörnyű? Ennél persze sokkal hosszabb mondatokban szoktam ezzel találkozni, ahol nehezebben észrevehető, de akkor is.

Amitől meg még kiráz a hideg, az az "internetes honlap" kifejezés. Hát milyen lehetne még egy honlap, nyomtatott?? Egyszer pont egy helyesírás-ellenőrző vállalkozás egyik tagja használta ezt a szót, mikor egy róluk szóló cikkben nyilatkozott!

2010. aug. 1. 23:54
 38/56 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk most hogy olvasom, ez a "senem" kicsit gyanús..
2010. aug. 1. 23:55
 39/56 A kérdező kommentje:

:)

se nem... se nem... külön ha a nyelvérzékem nem csal.

2010. aug. 2. 14:13
 40/56 anonim válasza:
66%

- A -csi előtag odarakása minden szó végére: szemcsi, köszcsi, puszcsi, szercsi...

- H betű odarakása szavak végére: nah, deh, jah, okosh stb...

- A -csi és a -h együtt szó végén még borzasztóbb. Blöee.: rózsaszíncsih, puszcsih...

- Rövid magánhangzókkal való írás, holott kellene: igy, ugy...

- Szavak egybeírása tán még helyesírási hibákkal is: otvolt, akkoris, semmikülönös...

- Pontok sokszorozása a szövegben, továbbá vesszők kihagyása: És.akkor.elmentem.a boltba és. láttam. hogy. akciós. volt a répa.

- V helyett w írása: wolt, wagyok, wan...

- H helyett h és egyéb rövidítések: h, jóvt (jó volt) vtam (voltam)

- Kisbetűvel írás. Mondatkezdés vagy tulajdonnév, az író nagybetűt nem ismer: igen voltam erdélyben is.

- Egyéb hibák: Le vagyok ülve., Szép vagyol. Voltam Spanyolországba...

2010. aug. 2. 20:52
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!