Hogy lehet az, hogy egy oktatáspolitikus nincs tisztában a -ba és a -ban ragok helyes használtával?
“Elmondták ebbe a stúdióba”
“Elhangzott itt az ATV stúdiójába”
Kunhalmi Ágnes az imént. De talán még sosem hallottam tőle egy szabályosan kimondott -ban vagy -ben ragot.
Hát, nem meglepő, sok politikus láthatóan a politikához sem ért. Mégis megélnek.
Egyre inkább az az érzésem, hogy egy munkakör van, ahol hozzáértés nélkül nem lehet sokáig megélni: a tűzszerész. :)
Na, azért még van egy pár!
Ott, ahol dolgozni is kell.
Anettka után én nem lepődök meg semmin.
A média színvonalának nincs abszolút nulla foka.
Szerintem nagyon kevés ember tud hibátlanul írni , beszélni. Elmúltam 50 éves és a 40-es éveimben vettem észre, hogy a süllyed szót rosszul írom, rosszul mondom. Soha senki nem dorgált meg miatta. Egyszerűen sűlyed-nek írtam , mondtam.
Orbán Viktor is azt mondja, hogy "fölfelé" a "felfelé" helyett. Szeret "ö" betűsen beszélni.
"Orbán Viktor is azt mondja, hogy "fölfelé" a "felfelé" helyett. Szeret "ö" betűsen beszélni."
Ez viszont tájnyelvnek minősül, úgyhogy nem hiba.
Nekem amúgy a beszédekben a fogalmazási hibák fájnak igazán, nem egy elharapott rag.
Hogy megmondjam az őszintét. :)
Wadmalac elvtárs !
Ilyen alapon az "ithol , othol" sem hiba, hisz egyes tájakon így mondják az "itthon , otthon" kifejezéseket.
Én azon vagyok, hogy egy politikus vagy egy TV bemondó ne beszéljen tájnyelven. Főleg a TV-nek akkora formáló ereje van, hogy a gyerekek a rosszat sajátítják el. Beszéljünk már a hivatalos nyelven. Furcsa volna, ha a NAV-tól tájszólású levelet kapnál, nem de bár ?
:)
Jut eszembe, a tájegységen hogyan zajlik a nyelvtan óra a suliban ?
Nem a hivatalos nyelvet oktatja a tanár, hanem a tájszólást ?
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!